Od kupina se u Srbiji rado spravlja vino. Pravi se u fabrikama, ali srpske domaćice vole svojom rukom i od svog voća da zgotove kupinovo vino, koje više spada u lek, nego u alkohol. Plod kupine u sebi sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamine, galotanin, jabučnu i vinsku kiselinu. Kuvanjem kupina ne gubi na svom kvalitetu, pa ne čudi što se vino od ovog voća toliko ceni.

Kupine

Kupine se u srpskom narodu, uz maline, ubrajaju u najzdravije voće. Lake su za uzgoj, a mogu se jesti sveže, smrznute, prerađene u sok, slatko, džem, kompot, od kupina se proizvode bombone, kao i ukusno i lekovito vino. Mada je poslednjih nekoliko godina promocija aronije, kao voća koje je “vitaminska bomba”, pretila da istisne maline i kupine sa srpskog tla, ili ih makar izgura sa šampionske pozicije, nije uspela. Prirodno su, svojim vrhunskim kvalitetom i učinkom za zdravlje ljudi, opet na vrh isplivale ove srpskom narodu tako drage i korisne bobičaste voćke.

kupine

Kupina je rasprostranjena i dobro poznata biljka sa više od 375 vrsta.

Spada u porodicu ruža, a kroz vekove je služila i kao sinonim krupnih, crnih, pomalo uplašenih, ali prelepih devojačkih očiju. Od davnina se kupine koriste za prevenciju brojnih zdravstvenih problema, bogate su vitaminima, vlaknima, niskokalorične, doprinose dobrom varenju, važne su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. I za nepce su preukusna.

U Srbiji su prvi kupinjaci podignuti tek u drugoj polovni 20. veka. Do tada su kupine rasle kao trnje pored obale, puta ili na nekoj zapuštenoj livadi. Iako su naši voćari kasno počeli sa tehnologijom gajenja kupina, brzo su ovladali procesom proizvodnje i ostvaruju visoke prinose, uz odličan kvalitet. U Srbiji svako domaćinstvo koje drži do sebe, ima zasađen makar redić ovog voća u svojoj bašti, jer se kupina kod nas koristi i za zdravlje i za uživanje.

Kupinovo vino – Lekoviti napitak

Drugo ime za kupinovo vino “čuvar našeg srca”, a sve što je preterano nije dobro za srce. Tako se i kupinovo vino pije veoma umereno, a kad se konzumira za prevenciju zdravlja, uglavnom je preporuka čašicu (o.3 dl) ovog vina popiti ujutru, na prazan stomak.

Blagotvorna dejstva kupinovog vina su dobro poznata i umereno konzumiranje može pomoći da se borimo protiv raznih bolesti.

Kupine, kao i mnoge druge crne voćke, sadrže flavonoide, koji imaju antioksidantna svojstva, koja su se pokazala efektivna u snižavanju rizika od mnogih vrsta raka, među kojima su rak dojke i rak grlića materice. Flavonoidi štite telo od slobodnih radikala, koji mogu napasti proteine kolagena u zglobovima i krvnim sudovima i tako smanjuju mogućnost pojave hemoroida i edema. Istraživanja su pokazala da ljudi koji umereno piju kupinovo vino, smanjuju mogućnost dobijanja raka debelog creva za čak 45 odsto. Kupinovo vino je još dobro u preventivnoj borbi protiv lošeg holesterola, bolesti srca, gojaznosti, dijabetesa…

Plodovi kupine, takođe imaju antivirusno dejstvo, uništavaju bakterije, pa su koristan prirodni lek i protiv bakterije Ešerihije koli. Narodna medicina kupine preporučuje  za lečenje kožnih bolesti i prehlade.

Nije samo meso ploda kupine veoma lekovito, već je i njeno dlakavo lišće puno supstanci koje imaju lekovita svojstva. Listovi kupine sadrže eterična ulja, tanine i kiseline.

Zato je čaj od listova kupine koristan za lečenje dijareje, hemoroida, ispiranje grla i usta, dok sok od kupina podstiče varenje i pravilan rad jetre.

Kupine su efikasne u terapiji upale grla, angine, laringitisa, a koriste se i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože. Delotvorne supstance koje se nalaze u kupinama takođe jačaju vezivno tkivo i zidove vena, čime se usporava proces starenja, smanjuju tegobe sa venama i hemoroidima.

Anemija i kupinovo vino

Da je kupinovo vino lek u čaši, odavno je poznato. Organizam trudnice, dojilje, zatim organizamm oslabljen posle operacije ili napornog posla, vapi za oporavkom. U tome mu može pomoći kupinovo vino, odnosno čaša u koju je sipano 0.5 do 1 decilitra ove dragocene crne tečnosti.

Od svih bolesti, kupinovo vino se najviše koristi u lečenju anemije, koja po pravilu nastaje zbog manjka gvožđa u krvi. Kao i kod drugih oboljenja, iscrpljenosti ili jednostavno umora, i anemičnim osobama je potrebno 0.5 dl kupinovog vina dnevno.

Kupinovo vino za bolji rad srca

Kupina je odličan antioksidant, poznat po tome da snižava “loš” holesterol, sprečava oštećenje krvnih sudova i čuva telo od gojenja i dijabetesa. Smatra se da resveratrol (jedinjenje koje se nalazi u kupini) za 50% sprečava začepljenje krvnih sudova, čime smanjuje rizik od infarkta. Sve ove činjenice idu u prilog tome da je poželjno konzumirati šaku svežih kupina dnevno, ali je četvrtina čaše kupinovog vina ujutru čim se probudite, odlična preventiva za čuvanje srca i dodatni “motor” i za bolji rad Vašeg srca.

Kada konzumirati kupinovo vino?

Kupinovo vino je jako piće i mora se konzumirati umereno. Kuvanjem kupine ne gube na nutritivnoj vrednosti, pa se kupinovo vino uglavnom preporučuje u hladnim danima, kada nema svežih kupina, a zaleđene ste možda već iskoristili i potrošili.

Najbolje je domaće crno vino, koje je u suštini dosta jako i slatko, s toga nije preporučljivo da se pije više od 1 dl u toku dana.

Kako konzumirati kupinovo vino?

Dnevna količina kupinovog vina koja se preporučuje kako bi ono zaista bilo lek je 0.5 – 1 dl. Preporučenu dozu možete podeliti na tri dela, tako da je izuzetno efikasan i bez problema ga mogu konzumirati trudnice, dojilje i deca. Mada je najukusnije piti ga posle jela, kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje, takođe ne baš odmah posle večere.

U lekovite svrhe sasvim je dovoljna četvrtina do polovine čaše ovog napitka, ali ga je potrebno kao terapiju uzimati u dužem vremenskom periodu, od recimo 2 do 3 meseca.

Jednostavna su pravila prilikom korišćenja kupinovog vina kao leka:

  • Najviše decilitar dnevno, može podeljen i na tri dela i
  • Uvek pre jela

Napravite sami kupinovo vino

Kupinovo vino, tako dobro za zdravlje, pravi se veoma jednostavno. Možete ga i Vi proizvesti u sopstvenoj režiji i još više uživati u ukusu i lekovitosti ovog pića. Kupinovo vino se može praviti na razne načine. Svi su u suštini veoma jednostavni. Mi Vam nudimo dva recepta i Savet +,  a Vi izaberite najbolji za Vas:

Recept za kupinovo vino br. 1:

  • 5 kg kupina
  • 1,5 kg šećera

Kupine oprati, staviti u veću posudu i dobro ih izgnječiti rukama, a zatim dodati šećer. Posudu ne treba napuniti do vrha zbog vrenja. Pokriti je gazom i staviti na hladno mesto da odstoji nedelju dana. Gustiš koji se pojavi na vrhu odstraniti kašikom, a vino procediti kroz gazu. Sipati ga u posudu i ostaviti još nedelju dana. Zatim ga pažljivo procediti od taloga i sipati u flaše. Povezati ih gazom, i pod uslovom da ih dotle ne popijete, čep staviti tek posle mesec dana. Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pred spavanje. U lekovite svrhe je dovoljna doza od 0,5 – 1 dl.

Recept za kupinovo vino br. 2:

  • 10 kg kupina
  • 2 kg šećera

Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa. U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi iskipelo. Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

U oceđenu kominu od kupina sipati malo vode, staviti na sunce, pa posle 15 dana procediti. Na taj način dobićete odlično sirće.

Tagovi: Vrste vina