Srbija se ponosi bogatom tradicijom, pa i restoranima koji tu tradiciju neguju. Poslednjih godina „nikli“ su gotovo u svakom mestu naše zemlje. Etno restorani privlače veliku pažnju stranih i domaćih turista u kojima nije samo enterijer takav, etno je čitava kultura, a iz svakog jela i dizajna u kome sve vrvi od ručnog rada, izvire ljubav prema Srbiji.
Što su salaši na severu naše zemlje, iz koje ne možete otići, a da niste osetili magičnu atmosferu makar jednog od njih, to su vajati i etno restorani za unutrašnjost i zapad Srbije. I zaista se u neku posebnu atmosferu pretvori objekat kada u njega, pored starih greda, stolova i stolica od punog drveta, i kamina u nekom kutku ili centralnom mestu lokala, vlasnici rasprostru po koji ćilim, onaj čuveni piroćanski, crveni sa zelenim, belim, roze, žutim i crnim šarama, na sto stave karirane stolnjake, a u baštu neku staru, prefarbanu čezu. Onda se nižu detalji, koji takav restoran lako pretvaraju u etno.
Brojni su etno restorani koji bi mogli da zauzmu pozicije prvih top 10 u Srbiji, mi Vam predlažemo neke od njih – posetite ih, redosledom koji Vama odgovara
Ali, nije sve do stila. Etno restoran je sinonim za bogatu trpezu, preukusnih zalogaja, za dobro domaće vino i šljivu koja se služi u čokanjima, uz tipično srpsko gostoprimstvo.
Zato, duboki naklon prema bogatoj tradiciji i svim ljudima koji je neguju i čuvaju od zaborava.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Top 30 etno restorana u Srbiji:
Brojni su restorani koji bi mogli da zauzmu pozicije u prvih top 30 etno restorana u Srbiji. Mi smo izabrali ove. Posetite ih, ne neophodno ovim redosledom:
30. Zlatar (Beograd)
Porodični etno restoran Zlatar otvoren je 1985. godine, sa ciljem da im preci budu ponosni, a posetioci svih meridijana uživaju kao nikad pre. I zaista, ovde možete zastati na trenutak i u jedinstvenom etno-ambijentu, obogaćenom brojnim predmetima iz prošlih vremena, uz tihe zvuke akustične muzike uživati u originalnoj domaćoj kuhinji, zavičajnim specijalitetima i rakijama sopstvene proizvodnje. Specifičnost Zlatara je ta što svakodnevno dopremaju namirnice iz Zlatarskog kraja – sir, kajmak, pršutu, heljdu, raž, jagnjetinu, jaretinu i teletinu. Pa, prijatno!
29. Stari mlin (Velika Plana)
Daleko od buke i pogleda, skriven u obližnjem šumarku, na oko 300 metara od puta Velika Plana – Veliko Orašje, smešten je etno restoran Stari mlin. U zdanju iz 1929. godine, u kome je nekad bila vodenica koja je ležala na dve reke, ljubazno osoblje će Vas dočekati, ugostiti i ponuditi široku lepezu domaćih tradicionalnih jela i pića. Kao i svaka vodenica, i ova ima svoje tajne zbog kojih ćete se, kažu u Starom mlinu, sigurno vraćati. Ako ne zbog tajni, ono zbog odlične hrane svakako i po kog gutljaja domaćeg vina. Čisto da jelo bude ukusnije.
28. Bela Reka (Novi Beograd)
Iako relativno mlad restoran, otvoren 2017. godine, svakako je Bela Reka mesto koje morate posetiti. Za svako jelo imaju odlične, sveže lokalne sastojke, spremljene s mnogo ljubavi. Inspirisani proverenim starim receptima, otvorili su riznicu nezaboravnih domaćih ukusa. To je mesto uzbudljivih gastronomskih susreta tradicije i modernosti, lokalnog i nacionalnog, domaćinskog i kosmopolitskog. Mesto gde se opušta i uživa, gde se dobro jede i gde se toče najfinija vina i rakije. Probudiće sigurno sva Vaša čula, a iz ovog restorana poručuju da je Bela Reka Vaša druga kuća. To će sigurno postati kada makar jednom odvojite vreme i ručate u ovom gastronomskom raju.
27. Stara Hercegovina (Beograd)
Zamislite raštan, pa najbolju pršutu i sir, pa još najukusnija i najpitkija vina, sočan roštilj, pa dimljena rebarca na žaru ili pileća krilca uz hladno točeno pivo. Ne dozvolite da vam voda ide na usta, nego posetite restoran Stara Hercegovina, koji će Vam sve to za tili čas poslužiti na tanjiru. Uz fantastičan meni domaće kuhinje, sigurno ćete uživati u ljubaznosti osoblja restorana, kao i atmosferi i enterijeru u kome se nalazite, jer je Stara Hercegovina smeštena u zdanje iz 19. veka. Zato ne čudi što su značajne istorijske ličnosti i književnici obedovali upravo ovde. I danas mnogi od naših umetnika svrate na čašicu razgovora. Ne bi sigurno da nije vrhunska.
26. Usput (Valjevo)
Najslađe je jesti usput. Ali, kada svratite u etno restoran Usput, zadržaćete se malo duže, sigurni smo. Još ako je lepo vreme, nećete mrdnuti iz bašte restorana, tik uz rečicu čiji šum Vas opušta, dok Vam gazdarica prinosi fetu sa maslinovim uljem i bosiljkom, ubranim baš tu u njenoj bašti. Ne zna se šta im je ukusnije, biftek uz raznobojno povrće, juneća pljeskavica sa sosom od jogurta i mente (takođe iz njihove bašte), čorbica od bundeve ili prava domaća, kokošja supa. U kući u kojoj je vreme stalo ljubazni domaćini će učiniti sve da Vam restoran Usput postane stalna “usputna” destinacija u kojoj ćete nahraniti bukvalno sva čula. Baš kao što to rade poznati beogradski glumci, pisci i novinari, kojima je restoran Usput, usputno stajalište na putu do njihovih vikendica, na čuvenim Divčibarama.
25. Durmitor (Novi Beograd)
Od kako je otvoren 1993. godine, pa do danas restoran Durmitor se izdvojio ljubaznom uslugom, kvalitetom, svežom i ukusnom hranom, ali i ponudom izuzetnih vina. Ako volite sveže pečen domaći hleb ispod sača (a ko ga ne voli?), teletinu, jagnjetinu, jaretinu ispod sača, domaće kolače, slane specijalitete i prijatan ambijent u kome se jednako uživa i u poslovnom i u privatnom razgovoru, onda nemojte mnogo da razmišljate, već “probajte” Durmitor. A kada ste tu, naručite i njihov biftek u maslinovom ulju o kome se nadaleko priča i koji će Vas sigurno oduševiti.
24. Bermet (Sremski Karlovci)
Sremski Karlovci su bajkovito mesto koje nikako ne smete preskočiti na mapi turističkih destinacija, a u Sremskim Karlovcima ne smete zaobići Bermet, restoran koji Vam, uz fantastičnu hranu, nudi pogled na bogatu istoriju, ukus tradicije i miris lipe. U ovom etno ambijentu pronaći ćete ušuškan svet, koji će Vas odmah “kupiti” i potpuno osvojiti. Zvona Saborne crkve i voda sa česme Četiri lava pričaće Vam o vekovima koji su ovuda prohujali. Dok uživate u specijalitetima, a zalogaje prate gutljaji karlovačkih vina, zatvorite oči i prepustite se čistom hedonizmu.
23. Desetka (Pirot)
Na centralnom mestu u Pirotu, između glavne ulice i gradskog stadiona, smešten je restoran nacionalne kuhinje Desetka. A za desetku su i bogat meni i karta domaćih pića, u kojima ćete svakako uživati. U mirnoj i opuštajućoj atmosferi jela sa roštilja će Vam biti ukusnija nego inače, a ako Vas put u Pirot nanese u neko lepo proleće ili leto, zauzmite sto u predivnoj bašti, punoj zelenila i sa fontanom čiji će Vas šum vode opustiti i razgaliti. Samo neki od komentara zadovoljnih gostiju kažu da su “lokacija, enterijer i eksterijer odlični. Usluga bolja nego u većini restorana. Hrana lepa na izgled i odličnog ukusa. Cene pristupačne”. Uverite se i Vi da je Desetka za čistu desetku!
22. Horizont (Goč)
Za turiste, avanturiste i goste koji vole prirodu, etno restoran Horizont, koji se nalazi na vrhu planine Goč (1.100 metara nadmorske visine) je pravi izbor. Ceo objekat je sazdan od prirodinih elemenata – drveta, kamena i cigle, a u ovom restoranu ćete osetiti delić atmosfere tradicionalnog srpskog domaćinstva, kada se sedelo za trpezom na tronoškama ispred ognjišta, ispijala rakija, jeo kajmak sa vrelom pogačom iz furune, a svaki gost dočekivao uz osmeh i obavezno slatko i vodu – za dobrodošlicu i okrepljenje. U Horizontu Vas čeka povratak tradiciji i prirodi, pa je odlična destinacija za beg iz užurbanog i bučnog gradskog života.
21. Bojčinska Koleba (Progar)
Ovaj predivan restoran očaraće Vas autentičnim duhom starog Srema, jedinstvenim ambijentom i izvrsnim specijalitetima domaće kuhinje, posebno jelima od mangulice. Restoran Bojčinska Koleba smešten je na samom ulazu u zaštićeno područje spomenik prirode Bojčinska Šuma. Enterijer restorana oslikava duh i način života u ovom delu Srbije, a “koleba” je mesto na kome su živeli ljudi koji su uzgajali svinje mangulice, u hrastovim šumama donjeg Srema. Osnivač restorana je uspeo u želji da jednu takvu kolebu oživi i sačuva od zaborava. Topla preporuka da je i Vi posetite i osetite čuvenu tradiciju, uz još čuvenije zalogaje njihove kuhinje.
Do sredine 20. veka Srbi su uglavnom jeli variva, pa ne čudi da je kašika dugo bila jedini pribor za jelo
20. Kovačević (Irig)
Iako pripada vinariji, bogata trpeza, od domaće kokošje supe sa rezancima, do njihovih sireva, ljutenica i kulena, za restoran Kovačević, kažu da je etno “od glave do pete”. Već punu deceniju restoran Vinska kuća Kovačević, otvara vinske ali i gastronomske puteve Fruške Gore. Njihovo stalno traganje za novim mirisima i ukusa, i posetiocima je uvek novo, pa se nemojte čuditi ako Vas iznenade različitom ponudom kuhinje i odličnih vina svaki put kada ovde svratite. A možete i planski da dođete baš ovde na ručak ili večeru, jer će to biti obrok u predivnoj atmosferi koji sigurno dugo nećete zaboraviti.
19. Groš (Leskovac)
Ako odete na njihov sajt saznaćete mnogo o ishrani u Srbiji kroz istoriju, posuđu iz koga se jelo, hrani koju je naš narod uglavnom konzumirao, načine na koji se pripremala. Ali mi Vam preporučujemo da odete do njihove etno brvnare i uživo osetite šta zapravo “etno” znači i jeste. U leskovačkoj, srpskoj i internacionalnoj kuhinji, uživaćete maksimalno, a u ovu brvnaru ako jednom dođete, vratićete joj se kad god ste u mogućnosti. Jer se u etno restoranu Groš, isplati svaki groš potrošen na jelo i po koju čašicu domaćeg pića. Još ako odete na večeru, pa se nađete tu kad uživo zasvira muzika, e to je onda kompletan događaj!
18. Kovač (Beograd)
“Jednom kovač, uvek kovač. Jednom kafana, uvek kafana”, moto je ovog restorana, koji na istom mestu (po)stoji od 1932. godine. Još tada je Kovač bio uporište putnika i svih ljubitelja dobrog zalogaja. Danas nije ništa manje od toga. Naprotiv. Topla domaćinska atmosfera i ljubazno i predusretljivo osoblje, uvešće Vas u neki drugi svet u kome nema žurbe i meteža svakodnevice – svet u kome je sve podređeno uživanju u ukusima i mirisima uz zvuke odabrane starogradske muzike. Smenjivali su se gosti i menjali običaji, ali je pravilo ostalo isto – u Kovač se uvek vraća.
17. Šumski raj (Lučani)
Kad ste u ovom kraju, u kolevci dragačevske trube, verujte, mnogo je mesta koji s pravom i ponosom imaju prefiks “etno”. Jedan od njih je i restoran-konačište Šumski raj, koji će Vas sa svojim specijalitetima i najboljim dragačevskim rakijama i vinima, raširenih ruku dočekati i uslužiti. Na predivnoj lokaciji, s koje “puca” pogled ka zelenim brdima i šumama, nedaleko od reke Bjelice, i sam ušuškan u toplotu jednog od tih uzvišenja, etno restoran Šumski raj je raj za Vaša nepca. Od doručka, preko ručka, večere, kolača, sve u porcijama koje nikako ne možete pojesti sami, ljubazno osoblje će sve učiniti da Vam boravak u ovom predivnom ambijentu zauvek ostane u sećanju i srcu.
16. Tabor (Beograd)
Iz čuvenog Tabor restorana poručuju da promet i zarada nisu najvažnije stvari u životu. Ima nešto više od toga. Nahranite dušu i osetite miris tradicije u Taboru, koji je postao neka vrsta hrama ili gastronomskog muzeja, u kome je moguće svakom gostu, u toku jedne noći predstaviti skraćenu istoriju nacionalne kuhinje. Kroz istoriju dugu tri decenije, u ambijentu ovog restorana su uživali brojni viđeni ljudi iz zemlje i sveta, od predsednika država i umetnika, do “običnog“ čoveka. Knjiga utisaka, pomalo požuteli napisi iz novina i brojne nagrade, svedočanstvo su postojanja ovog gastronomskog svetilišta i nekog posebnog azila za druženje, gde, kažu, uvek ima muzike, darovitih ljudi i lepih žena.
15. Pazarište (Novi Pazar)
Etno restoran Pazarište, koji se nalazi u okviru turističkog naselja “Ras”, zabeležite obavezno u mapu mesta za predah na nekom od Vaših putovanja. Ili namenski krenite na ručak u ovaj lokal, jer ćete osetiti i doživeti nešto potpuno drugačije. Osim kvalitetnih i ukusnih zalogaja, i slanih i slatkih, u Pazarištu ćete zaista odmoriti sva Vaša čula. Ali ćete nekako najviše uživati u osećaju posebnosti za koji je zaduženo preljubazno osoblje restorana. Ovde, u ambijentu koji nosi šarm prošlosti, ćete sigurno otkriti novu dimenziju uživanja u hrani i piću. Etno detalji će Vam približiti davno prošlo vreme, ali Pazarište takođe može biti i idealno mesto za organizaciju neke od Vaših proslava.
14. Brvnara (Kraljevo)
Nacionalna kuća Brvnara opremljena je u baš duhu prave brvnare – sa starim ćilimima, kredencima, stolovima, drvenim stolicama presvučenim krznom. Ambijent koji Vas vraća kroz vreme, makar vek unazad. Po veoma pristupačnim cenama možete uživati u čarima ovog restorana i specijalitetima koji se ovde pripremaju po receptima starih majstora: kupus iz zemljanog lonca, gulaš “Brvnara”, svinjska rebra ispod sača… Prste da poližeš! Ambijent je takav da prosto “traži” koji gutljaj više, pa kad planirate ručak ili večeru u Brvnari, planirajte i prenoćište negde u blizini. Možda u nekom odmaralištu u ovčarsko-kablarskoj klisuri, koja će Vas svojom lepotom ostaviti bez daha.
13. Dagi plus (Niš)
„Idemo na ovčetinu kod Dagija“, čuje se često u kraju oko Ništa, jer je etno restoran Dagi plus mesto na kome je ova vrsta mesa najslađa. Karirani, crveno-beli stolnjaci, prijatna atmosfera u ambijentu od drveta, lokacija na kojoj se nalazi, a pre svega ukusi najslađe hrane postali su mesto koje privlači Nišlije i ljubitelje dobre hrane. Vlasnici kažu da niko ovde ne svraća usput, svi gosti dolaze namenski, da bi se počastili nekim specijalitetom. Ovčetina jeste njihov “udarni” adut, međutim imaju ih oni još “u rukavu”, pa ovde ljubitelji dobrog zalogaja mogu uživati u jelima sa roštilja, vrućim uštipcima, odličnim domaćim vinima i pivu na točenje.
12. Konak Tammy (Šabac)
Predivan ambijent i još bolji enterijer – pravo mesto za dobar odmor. A Konak Tammy je pravo mesto gde ćete odmoriti i dušu i telo. Uz restoran nacionalne kuhinje, ovde možete uživati i u predivnom smeštaju, sa doručkom ili bez. Ali, kad ste već tu, nemojte preskočiti njihov doručak, jer je na trpezi od ujutru sve najbolje domaće: vrući uštipci i proja, uz odličan sir, kajmak i razne druge đakonije. Čašica domaće šljive da otvori apetit, a onda – sve redno. Kad se umorite od specijaliteta, prošetate se malo oko kompleksa Konaka Tammy, i odmorite oči u predivnom zelenilu koje će Vas relaksirati. Pa nazad u restoran, na domaću kafu ili čaj. A onda se spremajte za ručak.
11. Bajo (Mačkat)
U zlatiborskom kraju retko koji restoran nije etno. A u svakom od njih ćete sigurno naći odličnu domaću hranu, uz prethodno meze napravljeno od divnih duvan čvaraka, pršute, pihtija, dimljene slanine, pa sira, kajmaka, ajvara, kiselog kupusa i šarene turšije. Sve to će Vam servirati ljubazno osoblje, koje će Vas dočekati kao da ste došli u njihov dom. Nacionalna kuća Bajo, porodice Šopalović iz Mačkata, i jeste mesto gde ćete se osećati kao kod kuće i nudi Vam odmor uz tradiciju koja traje od 1928. godine, kada je prvi Šopalović restoran otvoren. Izvrsno jagnjeće pečenje zaštitni je znak restorana. Prijatnoj atmosferi doprinose njeni gosti i domaćini, ali najpre enterijer u drvenom stilu sa narodnim ornamentima od kovanog gvožđa.
10. Šumski mir (Platičevo)
Ukoliko ste ljubitelj mlade i vruće jagnjetine, onda je restoran Šumski mir pravi izbor za Vas. Daleko od gradske buke, na 8 km od Šapca, uživaćete u specijalitetima domaće kuhinje, jelima sa roštilja i nacionalnim specijalitetima koje za Vas u spremaju majstori sa dugogodišnjim iskustvom. Upotreba najkvalitetnijih i najsvežijih namirnica, izvrsna ponuda jela i pića je nešto po čemu je ovaj restoran prepoznatljiv. Okružen je šumom, pa je i priroda “začin” plus za Vaše dobro raspoloženje. Enterijerom dominiraju drvo, kamen i stara cigla – materijali koji doprinose pravoj domaćinskoj atmosferi u kojoj se svaki gost oseća prijatno, a pogled na vojvođansku ravnicu učiniće Vaš odmor i ručak savršenim.
9. Zavičaj (lanac etno-restorana)
Svima nama zavičaj je uvek u srcu. Koliko god daleko da odemo od njega, nosimo ga duboko u duši, pa ne čudi što je lanac etno-restorana Zavičaj, mesto u koje svako od nas voli da svrati. Od domaće kafe, preko gurmanskih specijaliteta srpske i balkanske kuhinje, do dobre čaše vina i odličnog slatkog zalogaja za kraj, tek široka lepeza usluge Zavičaja će Vas “naterati” da mu se uvek iznova vraćate. A njihove restorane svakako je najbolje opisao naš poznati pesnik Ljubivoje Ršumović sloganom: “Gurmanski raj zove se Zavičaj”. Pa proverite to u jednom od njihovih šest lokala, u Barajevu, Šiljakovcu, Oblakovskoj, Zvezdari, Balkanskoj ulici u Beogradu ili u Skadarliji.
8. Mirovica (Boleč)
Na samo nekoliko kilometara od užurbanog Beograda ušuškan je etno restoran Mirovica, preporuka za sve ljude koji vole dobar zalogaj i čašicu razgovora u miru i atmosferi koja opušta. U ovom restoranu porodičnog tipa, uvek će Vas dočekati ljubazno osoblje i izaći u susret svim Vašim zahtevima. Zato posetite bajkovit ambijent etno restorana Mirovica i probajte jela iz njihove kuhinje koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovaj restoran će Vas sigurno “kupiti” dobitnom kombinacijom, jer ćete u njemu osetiti prijatnu atmosferu, nezaboravne ukuse i jedinstveni gastro užitak.
7. Čardak (Majur)
U Majuru, simpatičnom mestu pored Šapca, čeka Vas još simpatičniji etno restoran Čardak, u kome je, kako kažu, vreme zaustavljeno. Gostima pruža osećaj mira i zadovoljstva u autentičnom seoskom ambijentu koji ih vraća u vreme koje su provodili kod babe i dede na selu, uz uživanje u kulinarskim specijalitetima koje pamte iz detinjstva. U restoranu nema žive muzike, ali ima one dobre, starogradske koja se pušta tiho i odmereno, kako bi gosti mogli na miru da razgovaraju. Ali samo dok ne stigne jelo. Tada svaki razgovor garantovano prestaje i gost se prepušta sočnim jelima od mesa i odličnim salatama, spremljenim kao za svoju porodicu i prijatelje.
6. Dinar (Vršac)
Vremena prošla u vremenu sadašnjem čekaju Vas u etno restoranu Dinar, u kome ćete se apsolutno prepustiti gastronomskom užitku, prepunom mirisa i ukusa srpske tradicionalne kuhinje. Ali, nije samo hrana “kec u rukavu” ovog restorana. Negovanje kulta vina u vršačkom kraju deo je tradicije i kulture, pa ćete tako u vinskoj karti ovog restorana pronaći i njihova brendirana vina. Spoj sa domaćim sirom, kajmakom, urnebesom, roštiljem, kvalitetnim mesom i specijalitetima “prste da poližete”, zaista će Vaš boravak ovde pretvoriti u najlepše uživanje i putovanje kroz našu bogatu prošlost.
5. Čakmara (Raška)
Etno restoran Čakmara bogat je starim jelima i proverenim pićima. Ali sam prilaz ovoj etno-kući će Vas oduševiti. Spoj stare arhitekture, sa kamenim stubovima i kapijom, sa modernim potrebama današnjeg gosta, svakog turistu i gosta će ostaviti bez daha. U etno ambijentu ovog restorana ima nešto muzejsko, a ipak praktično da ćete odavde sigurno poneti utiske koje ćete dugo pamtiti. Osim izvrsnih domaćih zalogaja i po koje čašice izvrsne rakije i vina, ovde ćete čuti frulu, harmoniku i odmerenog pevača. I ne brinite, ako Vas atmosfera ponese, uvek možete prespavati u Čakmari, baš kao da je Vaša kuća.
4. Koliba (Leskovac)
Kažu da se kod njih jedu najbolja rebarca u gradu. Pa svratite u etno restoran Koliba u Leskovcu i proverite to čim budete stigli. Njihova ukusna jela i topli ambijent su pravi izbor za ovo zimsko godišnje doba, ali je i svaka druga prilika zgodna da uživate u domaćim specijalitetima pripremljenim u zemljanim loncima, domaćoj pogači serviranoj u pletenoj korpici i “gomili” raznih ukusnih đakonija. Česte su večeri muzike i vina u Kolibi, pa dozvolite sebi da se s vremena na vreme opustite u domaćinskoj atmosferi, uživate među ljubaznim osobljem, dobroj muzici “na uvce” i gutljajima dobrog vina.
3. Vajat (Aranđelovac)
Vešto uređen, na malom prostoru između okolnih kuća, etno restoran Vajat pruža utisak da ste zakoračili u neko drugo vreme kad prođete kroz drvenu kapiju koja skriva prostranu baštu. Restoran se nalazi na glavnoj “džadi” u gradu, nije veliki ali je skladno i prijatno uređen, dosledno prateći etno stil. Mnogo starih predmeta zaokupiće Vam pažnju dok čekate ono zbog čega ste i došli – sočnu i preukusnu hranu.. U Vajatu gosti uživaju u jugo-nostalgičnim baladama iz 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, jer kako kažu u restoranu, posle svih ovih godina valjda i ta muzika spada u naše etno nasleđe.
U srednjovekovnoj Srbiji jela su se dva obroka, a doručak je stigao kasnije, pod uticajem Zapada
2. Pahuljica (Beograd)
Etno restoran Pahuljica, smešten na samom obodu Zvezdarske šume u Beogradu, izgrađen je u autentičnom retro srpskom stilu. U ambijent koji odiše tradicijom, čekaju Vas i takvi zalogaji – tradicionalni domaći specijaliteti koje za Vas pripremaju poznati srpski kuvari. Pored poznatih jela, raj za gurmane su svakako i specijaliteti kuće – jela nazvana Plato Pahuljica i Recesija, prepuna najkvalitetnijeg mesa, sira, kajmaka, urnebesa i čega sve ne. Svaki dan je u Pahuljici poseban doživljaj, jer već od ranog popodneva, tamburaši uzimaju “stvar u svoje ruke” i atmosferu polako počinju da vode do usijanja u kasnim večernjim satima.
1. Skadarlija (Beograd)
Gotovo svi restorani načičkani u ovoj najpoznatijoj boemskoj četvrti, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i na Balkanu, ponosne se tradicijom koju čuvaju vekovima. Osim toga što je Skadarlija postala najčuvenije turističko mesto, koje ni jedan strani ni domaći turista ne zaobilazi kad je u srpskoj prestonici, slavu su joj doneli čuveni srpski specijaliteti, domaće vino i rakija, starogradska muzika. U Skadarliji je atmosfera nezaboravna, za koji god restoran da se odlučite u ovoj ulici, ne dužoj od 500 metara – Tri šešira, Dva Jelena, Zlatni bokal, Ima dana, … Raznežiće Vas beskrajna ljubaznost osoblja, a pustićete sigurno i koju suzu uz tamburaše i fantastičnu muziku “na uvce”.
Pročitajte više o restoranima u Skadarliji u našem tekstu – Najbolji restorani u Skadarliji
Etno sela (kompletna etno priča)
Neretko oko etno restorana nastaju čitava etno sela, koja posetiocima nude kompletan ugođaj, od ukusne i jake hrane i pića, preko prenoćišta, do aktivno iskorišćenog vremena na malim sportskim terenima, ili u njivi – šta god Vam se više dopada, ili u pasivnom upijanju čistog vazduha i ispijanju domaće kafice i čaja.
Sadržaj koji se u etno selima nudi razlikuje se od mesta do mesta, pa na nekima možete jahati konje, negde možda naučiti (ili ipak samo probati) da pomuzete kravu, neki domaćin u dragačevskom kraju će Vam pričati o istoriji trube, pa možda i zasvirati na uvce. Ili Vas jednostavno ostaviti da se odmorite i nahranite svoja čula u restoranu, u kome se sve priprema ručno, bez aditiva i “hemije”.
Često se ovi restorani nalaze i nekom od starih mlinova i vodenica – potočara koje Srbija čuva, pa će uz vodu sve biti blagotvornije, jer uz nju i zelenilo prirode odmara oči, vazduh pleni, a neretko usluga u objektima čini da se osećate kao u najboljim turističkim centrima Evrope. Sve veća obnova vodenica poslednjih godina u Srbiji je od višestrukog značaja i koristi za našu zemlju. Ručati pored neke od njih posebna je slast.
O menijima u etno restoranima, i o tome šta se na njima, bilo bi suvišno pričati. U svakom je sve sam specijalitet do specijaliteta. U ovim lokalima se jede i očima, a uživa celim srcem i dušom.
Etno restorani su za ljude čistog srca, jakog apetita i dobrog raspoloženja. Ako spadate u tu kategoriju, put pod noge pa na uživanje do najbližeg ili nekog malo daljeg etno restorana.
Iz bilo kod od njih otići ćete sigurno sa pregršt suvenira, ali ne u koferima, već ćete ih čuvati tamo gde se ne vide duboko ispod kože, najbliže srcu. A bićete bogatiji za potpuno jedinstveno iskustvo, koje mora da se doživi svim čulima.
Prednosti etno restorana
Čak i ako ste tip koji voli luksuzne i raskošne restorane modernog dizajna enterijera, ali i hrane, s vremena na vreme će Vam prijati poseta etno restoranima. U njima nećete osećati nikakvu napetost, niti ćete se (katkad i podsvesno) truditi da ostavite utisak na ostale goste. U ovim lokalima ćete se osećati kao kod kuće, maksimalno ćete biti opušteni, pa i popiti koji gutljaj više. Ovde niko neće gledati koliko Vam se otvorio apetit kad su na trpezi ispred Vas vruća pogača i proja, mladi kajmak i stari sir, pa ajvar i salate predivnih ukusa i boja. I sve to pre domaće supe i glavnog jela. Prednost etno restorana je da date sebi oduška i nadišete se odličnih mirisa i ukusa, što sa trpeze, što iz prirode.
A samo odmor, rekreacija i relaksacija su već dovoljni benefiti da posetite neki od etno restorana, naročito ako su u sklopu etno domaćinstva ili sela.