Ako su hrana i muzika na svadbi dobre, znači da je dobra i svadba. Ovo je jedno od “pravila” koje važi za veselja u Srbiji. To znači da se posvetila pažnja organizaciji. A sve je važno: kada se hrana služi, kako se garnira, kog je kvaliteta, i šta se to sve zapravo gostima iznosi na sto.
Tetke, kume, strine i bake će sigurno sutradan, dok uz kaficu budu prepričavale svaki detalj sa venčanja, reći: “E, kako sam lepo jela. Sve je bilo odlično!”
Šalu na stranu, hrana jeste jedna od najvažnijih stavki na Vašem venčanju. Veoma je bitno na koji način će se posluživati, hoće li svega biti dovoljno i da li će parče slavljeničke torte stići do svake zvanice.
Zato kada odaberete restoran u kome će se Vaše veselje održati, posebnu pažnju obratite na – hranu i piće koje će gostima biti servirano.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Hrana na svadbi protokol
Prošlo je vreme kada je protokol na svakoj svadbi bio isti, odnosno vreme ručka se zakazivalo oko 16-17 časova, a pre toga ničeg na stolu nije bilo. S obzirom na to da su Srbi poznati po tome što retko ko negde stiže u zakazano vreme, moglo se dogoditi da se prvi put prezalogaji tek oko 18h. A do tada piće nije izostajalo, pa se neretko dešavalo da se za neke goste veselje završi pre nego što je i počelo.
Danas je na većini svadbi predjelo već garnirano u ovalima, i na stolovima je pre zvaničnog odobrenja svečanog ručka.
Ali, sve zavisi od načina koji ste izabrali za posluženje na Vašoj svadbi. Može biti postavljen i švedski sto, pa da se gosti sami služe i uzimaju šta ko voli, hrana se za stolove u sali može iznositi u “gangovima”, u set-meni vrsti posluženja, a za neke proslave, ređe svadbe, hrana se poslužuje i po sistemu “pass around”.
Količina hrane po osobi
Pre nego što počnete sa šefom restorana da razgovarate o hrani i piću za Vašu svadbu, informišite se o osnovnim pravilima. Valjalo bi, između ostalog, da znate i koliko hrane po osobi je potrebno na jednom veselju. Dobro planiranje količine hrane je takođe i dobar način da pod jedan budete mirni i uživate u Vašem veselju, a ne da gledate da li će za svakog gosta dovoljno ili da Vam posle veselja ostane velika količina koju morate da bacite. Tako ćete dobro isplanirati i uštedeti budžet.
U svakom slučaju, postoje proračuni koliko čega se “odvaja” po jednoj osobi kada su hrana i piće na svadbama u pitanju. Količina varira u zavisnosti od vrste hrane koju su mladenci izabrali za svoje veselje, ali se tako pečenje, na primer, uglavnom računa oko 300 grama po osobi, a (verovali ili ne) kilogram je ukupna okvirna količina hrane po osobi koja se posluži na svadbama u Srbiji.
Ukoliko se hrana iznosi u “gangovima”, odnosno na ovalima, uobičajeno je da se jedan oval stavlja između četiri osobe, ali sve se to “u hodu” rešava ukoliko je usluga na nivou, a konobari profesionalno obavljaju svoj posao. Oval uvek može da se dopuni ili prepakuje.
Piće na svadbi
Odabir hrane na svadbama uslovljen je, pre svega, tipom svadbe, odnosno venčanja, afinitetima mladenaca, navikama u ishrani, a i piće na svadbi se naravno prilagođava njihovim potrebama i željama.
Može biti prava muka proceniti koliko Vam je pića potrebno da bi svi gosti bili posluženi, a opet da ne ostane previše da biste se držali planiranog budžeta. Naravno količina pića se računa po broju gostiju koji su na svadbu pozvani. Postoje i različiti sistemi u različitim restoranima kako se to proračunava.
Karta pića na svadbi
Svaki restoran ima svoju kartu pića koju nudi mladencima kada sa menadžerom restorana stignu do tog dela dogovora.
– Mladencima u startu pokazujemo našu kartu pića, koja podrazumeva ponudu najšireg izbora pića za njihovu proslavu, od rakija, viskija, vina, prosecca, sokova gaziranih i negaziranih – priča Jovan Filipović, menadžer restorana “Smokvica” Airport City, u kome je dosad organizovano oko 500 svadbi iz snova. – Izbor pića zavisi isključivo od toga šta mladenci žele. Događa se da oni imaju svoju rakiju, čuvao je otac neku dobru baš za taj dan, ili neko domaće specijalno vino koje žele da donesu… Svaka varijanta je moguća i tu nema nekih ograničenja. Oslušnemo želje mladenaca, šta je to što oni traže, a da možemo da uskladimo sa standardima našeg restorana i sve je u redu. Sve može, jedino što ne prihvatamo to je donošenje robe na svadbu bez deklaracije. Tako čuvamo i mladence i goste i nas.
Količina pića na svadbi
Dobro je što o količini pića na svadbi ne morate Vi brinuti, jer su meniji u svakom restoranu dati po osobi, odnosno uračunata je cena po osobi za neograničenu količinu pića, a način posluživanja pića se ne vezuje za način posluživanja hrane na svadbama:
– Uglavnom je sve isto što se pića tiče – objašnjava Jovan. – Na sto se postave čaše za vodu i za vino, gosti kada sednu nudimo gaziranu i negaziranu vodu i limunanu, pečat naših restorana. Tada konobari priđu gostu i pitaju da li će za početak kafu ili neki aperitiv, možda vino. Za vreme trajanja proslave konobar nadgleda goste, zato uglavnom na jednog konobara ide 12 do 15 zvanica, da bi mogao da im se posveti. Sve vreme brine o njima, kao u kući na slavi kada Vam dođe ujak, pa ne sme čaša da bude prazna.
Koliko košta piće za svadbu
Piće uvek “uzima” dobar deo finansijskog kolača kad je reč o svadbama. Konkretnih i preciznih informacija nema. To zavisi od veličine svadbe, odnosno od broja gostiju, od vremena trajanja veselja, i naposletku, od “apetita” samih gostiju.
Naravno, cena može da se menja i u zavisnosti od toga da li je otac nekog od mladenaca ostavio sa strane neko “burence” rakije specijalno za taj dan ili vino nabavljate od nekog domaćeg proizvođača, jer ste ga već ranije degustirali i želite da baš ono bude posluženo i Vašim gostima.
Ipak, ono što bi trebalo da znate je da, u startu dok pravite listu prioriteta za venčanje, o kojoj smo već pričali, možete računati da će Vam 10 do 20 % od ukupnih troškova otići na snabdevanje pićem.
Sistemi služenja hrane na svadbi
Umesto tradicionalnog služenja hrane na svadbi, možete izabrati i neki drugi sistem posluživanja hrane. Filipović objašnjava da se uglavnom razlikuju tri sistema služenja hrane:
- švedski sto
- set-meni, odnosno gangovi i
- pass around sistem
Načini posluživanja hrane su važni u stilu svadbe, pa ako Vam je bitan provod onda je švedski sto bolja opcija, a ako želite da je hrana „glavni glumac“ onda izaberite set meni. Kod švedskog stola je veći izbor hrane i ritam služenja je drugačiji, a kod set menija je komocija prioritet.
Švedski sto
U ovom sistemu, hrana se servira na jednom velikom stolu, ljudi joj prilaze i služe se sami. Hrana je obično poređana tako da se prvo postave tanjiri i pribor, zatim pecivo i hleb, pa hladno predjelo, odnosno meze, pršuta, sir, kačkavalj… Zatim u nizu ide toplo predjelo, glavno jelo i na kraju voće i kolač.
– Ako proslava traje do 23h, u 21h obično iznosimo mladenačku tortu. Posle torte, preslažemo švedski sto, malo smanjimo slani, a povećamo slatki deo, sa voćem i tortama. Nakon glavnog jela i torte koja se iznese pred mladence, iznosimo i torte za sve goste – kaže Jovan i dodaje da je ovaj sistem dobar jer gost prilazi švedskom stolu na kome je već sve postavljeno, uzima tanjir, ide redom i poslužuje se čime želi. Zatim odlazi za svoj sto.
– Ovakav sistem služenja hrane je dobar jer kod njega hrana traje tokom cele proslave, stalno se dopunjuje i možete nešto slano pojesti, kako u 15h, tako i u 20h, što nije karakteristično recimo za set meni -dodaje Filipović.
Švedski sto je praktičan kada na veselju ima makar 80-ak ljudi, a najlepši je kada se pravi za minimum 150 zvanica, jer tada ima dovoljno hrane da izgleda bogato i raskošno.
Set meni – gangovi
U ovom sistemu konobari za određen broj ljudi, uglavnom na jednog konobara “dolazi” 15 gostiju, služe hranu gang po gang. Tanjiri i pribor su već postavljeni na stolu, a hrana se donosi na ovalima.
– Gang se uglavnom stavlja između četvoro ljudi. Služi se hladno predjelo, pa mu se dodaje i toplo ako ga ima. Kada se ljudi posluže, toplo i hladno predjelo se podiže i služi se čorba. Ona se ne nosi na ovalima, kao što je karakteristično za predjelo, nego se ponaosob nosi svakom tanjir sa čorbom. Tako se makar radi kod nas, u “Smokvici”. U pojedinim restoranima se slaže na velike posude za čorbu, pa konobar ide i sipa svakom ponaosob. Ali, mnogo je lakše da se čorba sipa u kuhinji u tanjire i onda da se iznosi ispred gostiju. Posle se podiže čorba, i služi se glavno jelo, isto na ovalima. Ako treba doda se pribor, zamene se tanjiri i dopuni se hleb – objašnjava Jovan set meni sistem, koji je zgodan i za manji i za veći broj gostiju.
– Unapred možemo da projektujemo koliko ovala ide za planirani broj gostiju, pa ako ima 60 zvanica, onda za tu svečanost planiramo 15 ovala, i dodamo još dva-tri ako je negde potrebno da se doda. Mislim da je set meni, odnosno da su gangovi praktičniji za manji broj ljudi.
Pass Around
Ovaj sistem služenja hrane uglavnom se koristi za koktel zabave. Hrana koja se služi je u formi zalogaja, poput brusketa i kanapea. Zalogaji su manji i postavljaju se na tanjir koji konobar nosi između gostiju.
– Obično su u prostoriji barski stolovi kada se hrana služi pass around sistemom, pa se nigde ne postavljaju tanjirići, već gosti sa konobarovog tanjira uzimaju zalogaj i na licu mesta ga pojedu. Međutim, ako ima mesta, nije loše da se dodaju tanjirići, kako bi gosti mogli da odlože hranu koju su uzeli – priča Jovan.
Ovaj sistem posluživanja hrane karaktersitičniji je za korporativne proslave, nego za svadbe i on se koristi kada na događaju, odnosno proslavi nema mesta za sedenje i kada nije potrebno imati formalnu večeru. Tada je pass around idealan jer ta hrana pomaže ljudima da malo prezalogaje, da se opuste i oraspolože, da ih “ne uzme piće”. Hrana u pass around sistemu se računa na zalogaje, pa se po osobi uglavnom planira 5-7 zalogaja – pet slanih i dva slatka.
Bečki “Smokvica” sistem
Jovan Filipović je posebno ponosan na bečki sistem set menija koji se koristi u “Smokvici”:
– To znači da konobari izlaze u brigadama. Kada se iznosi čorba, svi konobari u izlaze u istom trenutku, deluju kao vojska i to je dodatni spektakl. Oni su tada tim i kreću od jednog dela sale, idu redom i sipaju čorbu. Kada je momenat da se gosti vrate na piće, svaki konobar se vraća svom stolu. Ovaj sistem služenja hrane daje i gostima određenu sigurnost, jer vide da postoji neki red. Vrlo je atraktivno i uigrano.
O čemu još treba voditi računa prilikom odabira sistema i jelovnika
Sa menadžerom restorana u kome ste rešili da organizujete Vašu svadbu sigurno ćete se posavetovati oko svih detalja, ali je lepo da znate da je švedski sto zgodan ukoliko imate više gostiju, a set-meni (gangovi) ukoliko je broj zvanica manji.
Ono o čemu biste još morali da povedete računa kada pripremate jelovnik i sistem posluživanja za Vaše veselje je to da li je neka od zvanica alergična na neku vrstu hrane, imate li vegane i vegetarijance na veselju i da li je neko od gostiju možda na posebnom režimu ishrane.
– Imali smo mi i takvih situacija. Radi se o drugoj vrsti služenja hrane, a sistem posluživanja je uvek isti – objašnjava Jovan. – Radili smo proslavu jednoj jevrejskoj kući, po košer sistemu. Hrana se pripremala bez svinjetine i hrane koja je u suprotnosti sa košerom, ali je služenje bilo isto. Veganima smo pravili meni od svežeg voća i povrća. Prilagođavamo se i pravimo hranu kako organizatori žele. Pokušavamo da ih oslušnemo, da vidimo šta je to što oni žele i da im ponudimo više varijanti. Ali, na kraju uvek mladenci, ako pričamo o svadbama, odluče šta će i kako hoće da bude. Mi smo tu da sugerišemo, a oni su tu da odaberu najbolje za njihov dan.