Hmelj – sve o hmelju za pivare početnike

[et_pb_section fb_built=“1″ custom_padding_last_edited=“on|desktop“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_padding=“0px||||false|false“ custom_padding_tablet=““ custom_padding_phone=““][et_pb_row custom_padding_last_edited=“off|desktop“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_padding_tablet=“5px||||false|false“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“Uvod“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]Hmelj je jedan od osnovnih sastojaka piva, ali koliko zapravo znamo o načinu uzgoja, najboljim sortama, cenama i dostupnosti ove biljke kod nas? Prošle godine se navršilo 250 godina kako se hmelj uzgaja u Bačkom Petrovcu, ali je proizvodnja ove biljke u Srbiji gotovo na “izdisaju”, pa već godinama hmelj uvozimo.

Najviše se koristi za potrebe pivara, ali se od davnina hmelj koristio i u medicinske svrhe. Poznati gorak ukus hmelja potiče od praha kojim je bogat, a koji sadrži “lupulin”.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSS #1″ _builder_version=“4.7.4″ width=“75%“ width_tablet=“90%“ width_phone=““ width_last_edited=“on|phone“ width__hover_enabled=“off|desktop“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.2.2″][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#84d2da“ text_font_size=“200px“ text_line_height=“0em“ positioning=“absolute“ custom_margin=“70px||||false|false“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“140px“ text_font_size_phone=“120px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“]“
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Dosis|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“1.7rem“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ text_orientation=“center“ custom_margin=“70px|120px|70px|120px|false|true“ custom_margin_tablet=“|50px|70px|50px|false|true“ custom_margin_phone=“60px|20px|40px|20px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_phone=“1.1rem“ text_font_size_last_edited=“off|tablet“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“]Prvih godina 21. veka hmelj se u Srbiji gajio na 1.500 hektara površine, da bi danas površina na kojoj se uzgaja zauzimala samo 20-ak hektara [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#84d2da“ text_font_size=“200px“ text_line_height=“0em“ positioning=“absolute“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ text_font_size_tablet=“140px“ text_font_size_phone=“120px“ text_font_size_last_edited=“on|desktop“]”
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Šta je hmelj?“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Šta je hmelj?

Kako biste se upustili u proizvodnju piva bilo bi dobro da se upoznate sa karakteristikama osnovnih sastojaka. Hmelj je biljka bez koje nema piva. A kako reče “Agroklub” 2018, kada ju je proglasio biljkom godine, “možete ga jesti, piti i spavati na njemu”.

Hmelj je dvogodišnja biljka, penjačica, i spada u najunosnije ratarske kulture, u narodu još poznat i po imenima: blust, hmelina, hmeljevina, kudilice, kuk, kuke, melika, melj, meljevina, miljevina.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Šta je hmelj?“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Muški cvetovi hmelja skupljeni su u viseće metličaste cvasti dok su ženski skupljeni u rese. Iz oplođenih ženskih cvasti razvijaju se žućkasto zelenkaste šišarke jajastog oblika, bogate prahom gorkog ukusa koji sadrži lupulin. Najčešće raste u blizini reka, dok gajene sorte najbolje uspevaju na toplijim, osunčanim staništima. Kod nas se dosta gaji u Vojvodini, a hmelj je od davnina poznat i kao lekovita biljka, jer ima visoki sadržaj aktivnih sastojaka: humulona i lupulina, tanina, flavonola, fenolne kiseline, a etarsko ulje sadrži mircen, humulen i kariofilen.

Prve zabeleške o hmelju potiču od arapskog lekara Mesue iz 7. veka n.e. koji je za čišćenje krvi preporučivao sirup od hmelja. Hmelj se uzgaja već od 8. veka, a danas je u upotrebi samo gajeni hmelj, koji se u velikim količinama koristi za potrebe pivara.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/01/Sta_je_hmelj.jpg“ title_text=“Sta_je_hmelj“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Proizvodnja hmelja u Srbiji“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Proizvodnja hmelja u Srbiji

Prvih godina 21. veka hmelj se u Srbiji gajio na 1.500 hektara površine, da bi danas površina na kojoj se uzgaja zauzimala samo 20-ak hektara, i to u Bačkom Petrovcu. Ali se i od tih 20, ova kultura bere sa osam hektara, na kojima se zasađuje između 3.000 i 6.000 sadnica po hektaru, u zavisnosti od sorte. Jedan hmeljarnik može da traje 15 godina, nakon čega zemlja mora da se “odmori”.

Da bi se proizvodnja hmelja povećala potrebno je, između ostalog, da se obezbede i povoljni izvori finansiranja. Do tada ćemo, i pored dobre klime za uzgoj hmelja u našoj zemlji, pogotovu u Vojvodini, nastaviti da, uglavnom za potrebe pivara, hmelj uvozimo.

Stručnjaci kažu da je, na sreću, prilika za ponovno pokretanje proizvodnje hmelja postala povoljnija sa razvojem kraft pivara u Srbiji, jer ove pivare troše i do 10 puta više hmelja od drugih.

Nadamo se da će ova uzajamna vezanost proizvođača hmelja i vlasnika kraft pivara u Srbiji ubuduće ići “na ruku” i povećanju zasada ove biljke.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSS #2″ _builder_version=“4.7.4″ width=“75%“ width_tablet=“90%“ width_phone=““ width_last_edited=“on|phone“ width__hover_enabled=“off|desktop“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.2.2″][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#84d2da“ text_font_size=“200px“ text_line_height=“0em“ positioning=“absolute“ custom_margin=“70px||||false|false“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“140px“ text_font_size_phone=“120px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“]“
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Dosis|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“1.7rem“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ text_orientation=“center“ custom_margin=“70px|120px|70px|120px|false|true“ custom_margin_tablet=“|50px|70px|50px|false|true“ custom_margin_phone=“60px|20px|40px|20px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_phone=“1.1rem“ text_font_size_last_edited=“off|tablet“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“]Stručnjaci kažu da je, na sreću, prilika za ponovno pokretanje proizvodnje hmelja postala povoljnija sa razvojem kraft pivara u Srbiji[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#84d2da“ text_font_size=“200px“ text_line_height=“0em“ positioning=“absolute“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ text_font_size_tablet=“140px“ text_font_size_phone=“120px“ text_font_size_last_edited=“on|desktop“]”
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Uzgajanje hmelja u svetu“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Uzgajanje hmelja u svetu

Proizvodnja hmelja je zahtevna za ulaganja, jer hektar novih zasada na pripremljenom zemljištu i sa sadnicama bez semena košta oko 25.000 evra. I pored toga, uzgoj hmelja je isplativ zbog sve veće potražnje pivara i dugoročnih ugovora o kupovini, pa uzgajanje hmelja u svetu i dalje raste.

Za razliku od Srbije gde proizvodnja hmelja gotovo da i ne postoji, Slovenija je treći najveći proizvođač hmelja u Evropi i četvrti najveći na svetu. Ispred nje su u Evropskoj Uniji samo Nemačka i Češka, a na globalnom tržištu Sjedinjene Američke Države.

Hmelj se uzgaja u četrnaest država članica EU. U Nemačkoj zasadi ove biljke zauzimaju otprilike 17.000 hektara, što čini 60 % površine pod hmeljem u EU i otprilike trećinu površine namenjene uzgoju hmelja u svetu.

Godišnje se u svetu proizvede od 80.000 do 100.000 tona hmelja, od čega u EU oko 50 000 tona. Broj pivara se, samo u EU, udvostručio tokom poslednjih pet godina i sada ih je oko 9.500, bez Švajcarske i Norveške. Prema najnovijim podacima, u Sloveniji postoji 105 pivara, od kojih 97 spadaju među male ili kraft proizvođače.
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“h2 Hmelj u pivu“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Hmelj u pivu

Voda, ječam, hmelj i kvasac – predstavljaju temelj piva, dok se mnogi drugi elementi mogu dodati u zavisnosti od serije piva.

Hmelj na pivo zapravo deluje kao sredstvo za balansiranje. Faza dodavanja hmelja direktno utiče na krajnji ukus ovog pića. Ukoliko se hmelj izbaci ranije nego što je to predviđeno, pivo će biti više gorko, dok se aroma može poboljšati dodavanjem hmelja u kasnijoj fazi.

Hmelj pivo čini manje ili više gorkim. Poslednjih godina se za brojne vrste piva hmelj koristi kao sastojak, koji je, ipak, nešto mnogo više od stabilizatora. Hmeljni ukus postao je možda i glavna karakteristika piva.

A, da li postoji pivo bez hmelja? Odgovor je pozitivan. Može da se proizvede i pivo bez hmelja, međutim, ukoliko se ovaj čudesni cvet izostavi iz procesa proizvodnje, dobićete preslatko pivo nezanimljivog ukusa.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ admin_label=“ZANIMLJIVI BROJEVI“ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_number_counter number=“250″ percent_sign=“off“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_margin=“||0px||false|false“ custom_padding=“||0px||false|false“][/et_pb_number_counter][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|600||on|||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“15px“ text_orientation=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||||false|false“]godinase navršilo 2020. kako se hmelj uzgaja u Bačkom Petrovcu[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_number_counter number=“3000-6000″ percent_sign=“off“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_margin=“||0px||false|false“ custom_padding=“||0px||false|false“ hover_enabled=“0″ number_font_size_tablet=“60px“ number_font_size_phone=“55px“ number_font_size_last_edited=“on|desktop“ sticky_enabled=“0″][/et_pb_number_counter][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|600||on|||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“15px“ text_orientation=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||||false|false“]sadnicahmelja se sadi po hektaru zemlje, u zavisnosti od sorte[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ admin_label=“ZANIMLJIVI BROJEVI“ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_number_counter number=“25000″ percent_sign=“off“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_margin=“||0px||false|false“ custom_padding=“||0px||false|false“][/et_pb_number_counter][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|600||on|||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“15px“ text_orientation=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||||false|false“]evrakošta hektar novih zasada bez semena na pripremljenom zemljištu [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_number_counter number=“15″ percent_sign=“off“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_margin=“||0px||false|false“ custom_padding=“||0px||false|false“][/et_pb_number_counter][et_pb_text _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|600||on|||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“15px“ text_orientation=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||||false|false“]godinaje vek jednog hmeljarnika[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ make_equal=“on“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_padding=“||0px||false|false“ custom_css_main_element=“align-items:flex-end;“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Najpoznatije vrste hmelja“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

Najpoznatije vrste hmelja

Kao što se na desetine sorti grožđa koristi za proizvodnju vina, i pivarima je na raspolaganju mnogo različitih vrsta hmelja. I baš kao i vinsko grožđe, hmelj različitih vrsta i iz različitih regiona uzgoja donosi na sto različite ukuse i arome piva.

Vrste hmelja se razlikuju prema nivou alfa kiseline i esencijalnog ulja u njima. Hmelj sa visokim količinama alfa kiselina posebno je koristan za dodavanje oštre gorčine gotovom pivu. Na ukus i aromu najviše utiču esencijalna ulja u hmelju.

Hmelj se kategoriše prema geografskom poreklu. Tri najistaknutije kategorije su plemeniti hmelj koji dolazi iz Nemačke i Češke; Američki hmelj iz Sjedinjenih Država; i engleski hmelj, koji dolazi, naravno, iz Engleske. A unutar svake kategorije, opet, postoji mnogo različitih vrsta hmelja.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/01/Najpoznatije_vrste_hmelja.jpg“ title_text=“Najpoznatije_vrste_hmelja“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text admin_label=“h2 Najpoznatije vrste hmelja“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“]

  1. Plemeniti hmelj (Nemačka, Češka) – Od sve tri kategorije, plemeniti hmelj se smatra najklasičnijim i upravo on daje nemačkim i češkim pivima i lagerima karakterističan ukus. Plemeniti hmelj posebno može biti bogat esencijalnim uljima sa visokom aromom, i ima nizak nivo alfa kiselina.
  2. Američki hmelj (SAD) – Ova vrsta hmelja je obično svetla i izuzetno aromatična. Generalno, američki hmelj ima veće količine esencijalnih ulja mircena, što mu daje karakteristične note citrusa i bora.
  3. Engleski hmelj (Velika Britanija) – Za razliku od američkog, engleski hmelj ima manje mircena, što mu daje istančanu aromu začinskog bilja i drveta, nežniji je i blaži. Engleski hmelj zauzima mali procenat hmelja koji se gaji širom sveta, ali je imperativ u tradicionalnim britanskim alevima.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Comments

17 реаговања на на „Hmelj – sve o hmelju za pivare početnike“

  1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/ru/register?ref=OMM3XK51

  2. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  3. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  4. Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

  5. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/ar-BH/register-person?ref=JHQQKNKN

  6. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  7. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  8. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.info/it/join?ref=S5H7X3LP

  9. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/es-MX/register?ref=JHQQKNKN

  10. […] rastom zanimanja za craft piva, važnost odabira hmelja za pivo postala je veća. Hmelj ne samo da daje piva gorčinu i miris, već i unapređuje njegovu […]

  11. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  12. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  13. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  14. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  15. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  16. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  17. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *