Sangrija je tradicionalno špansko i portugalsko piće, koje se sastoji od seckanog voća i slatkog crnog vina koja se obično služi sveže. Sangrija se ne pije neposredno pre ili posle jela već “udaljeno” od obroka. Ovo osvežavajuće, ali akoholno piće, koje i te kako može da „udari u glavu”, delo je siromašnih španskih seljaka, a ime je, zahvaljujući crvenoj boji, dobilo po reči sangre (na portugalskom sangue), što na španskom znači – krv.
Sangrija je uglavnom letnje piće, ali niko Vam ne brani da ga pijete i u hladnim danima, ukoliko Vam to prija.
Osnovni sastojci sangrije su crno vino, voće i šećer. Ali neko voli da doda malo “belog”, malo sode, malo ovog, onog… Ne postoji samo jedna verzija sangrije. Naprotiv, sangriju možete da pravite baš onako kako odgovara Vašem temperamentu i ukusu. U Kataloniji je, recimo, pripremaju sa šampanjcem u osnovi, ili belim vinom, dok crno vino piju nekim drugim povodom, uz fine đakonije na stolu.
U tome i jeste lepota ovog pića. Raznoliko je i u njemu možete da uživate onako kako Vi želite.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Koje voće se koristi za sangriju?
Najčešći dodaci sangriji su pomorandža, jabuka i limunov sok. U sangriju možete staviti i drugo voće, kao što su smokve, trešnje, jagode, breskve, kajsije, lubenice, kivi, borovnica i maline.
Ukus će svakako pojačati i obogatiti čašica vodke, ruma, džina ili neke voćne rakije, sa obaveznim sokom od isceđene pomorandže ili limuna. Idealna kombinacija za letnja druženja, kada imate neki povod za proslavu.
U mediteranskim krajevima voće koje se najčešće koristi za sangriju su banana, kivi i mango. U Srbiji se, pored ostalog, često koriste maline i kupine, a u severnoevropskim zemljama neretka je upotreba i kandiranog voća.
Tradicionalno špansko i portugalsko piće, koje se sastoji od seckanog voća i slatkog crnog vina koja se obično služi sveže
Vrste sangrije
Bez obzira na brojne kombinacije, dve su osnovne vrste sangrije:
- Crvena Sangrija – mešavina crvenog vina i voća, najčešće jabuke, narandže i limuna, i
- Bela Sangrija (Sangria Blanco) – mešavina belog vina i voća, najčešće kivija, manga i breskve
Iako je crvena sangrija poznatija i češće se konzumira, u poslednje vreme neretko je jedan od bazičnih sastojaka ovog pića belo vino, pa je tako na trpezama i proslavama sve češće zastupljena i ova posebna, bela vrsta sangrije.
Kao što šampanjac još luksuznije izgleda kada se služi sa jagodama, tako će i bela sangrija izgledati egzotično i otmeno kada joj dodate maline.
Ovo osvežavajuće, ali alkoholno piće, koje i te kako može da „udari u glavu”, delo je siromašnih španskih seljaka
Tri recepta za sangriju
Savet +
Za sva tri recepta, ali i sangriju koju ćete praviti po sopstvenoj želji, važno je da svi sastojci u sangriji najmanje dva ili tri sata budu u vinu, mada je najbolje pripremiti je dan ranije. Uživajte!
Crvena sangrija
Sastojci:
- boca crvenog vina
- 2 dl soka od limuna i pomarandže
- šećer
- kriške pomorandže i crvene jabuke
- šaka bobičastog voća
Priprema: Sve sastojke pomešajte, rashladite i poslužite.
Bela sangrija
Sastojci:
- boca belog vina
- 2 zelene jabuke
- 1 breskva
- belo grožđe (grozd)
- 1 pomorandža
- 4 limuna
- 200g šećera
- čašica likera ili rakije od breskve
Priprema: Na sitnije kockice iseckati jabuke i breskvu, bobice grožđa iseći na pola, 3 limuna iscediti, ostalo ostavite za ukrašavanje. U posudu sipajte sok od limuna, šećer, belo vino i čašicu likera, dodajte naseckano voće. Sve to dobro promešajte dok se šećer ne otopi i stavite u frižider da se hladi nekoliko sati, kako bi voće otpustilo svoju aromu,
Poslužite sangriju dobro ohlađenu, ukrasite listićima nane i komadićima pomorandže i limuna. Prema želji, sangriji možete dodati rum ili votku, pa i šampanjac. Ukoliko nemate vremena da čekate da sangrija odstoji nekoliko sati u frižideru, onda obilato dodajte kockice leda.
Mix sangrija
S obzirom na to da postoji hiljadu i jedan recept za pripremanje ovog, ipak, letnjeg posluženja moguća je i kombinacija jedne boce belog i jedne boce crnog vina, u koje se dodaju seckane kriške jedne pomorandže i jednog limuna, šolja šećera, sezonsko voće – breskve, kajsije, ananas, zrna grožđa iz kojih se izvade koštice, komadići kivija, lubenice, i pola šolje likera po ukusu. Sve dobro izmešajte, pre svega šećer da se dobro rastvori u vinu, dodajte voće, rashladite i uživajte u punoj čaši ovog prelepog pića.
p.s. I mada će, pogotovu leti, delovati kao da pijete sok, neka Vam uvek bude na pameti da je sangrija – alkoholno piće! S toga je pijuckajte lagano i umereno.
Najčešći dodaci sangriji su pomorandža, jabuka i limunov sok, ali u nju možete dodati i drugo voće, kao i čašu vodke, ruma, džina ili neke voćne rakije
Bezalkoholna sangrija
(Vinoljupcima zabranjeno čitanje ovog dela teksta 😊)
Ukoliko niste ljubitelj alkohola, ili ga uopšte ne kozumirate, a ipak biste želeli da uživate u ukusu sangrije, isprobajte recept za pripremu bezalkoholne verzije ovog pića: stavite pola litra vode da provri i sipajte je preko 2-3 kesice crnog čaja i dva štapića cimeta. Zasladite po ukusu i pomešajte sa pola litra soka od nara i šoljom đusa.
Ukrasite listićima nane i kriškom pomorandže i uživajte!
Savet +
Uvek je sve lepše kad se radi u društvu, pa će svakako biti veselije i da sangriju pravite sa prijateljima. Tako možete svi da pokažete kreativnost i napravite nešto zajednički u ćemu ćete kasnije takođe zajedno i uživati. Sangrija jeste piće improvizacije i daje Vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi. Pa kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin. Odosno, kad već pravite špansko piće, ponašajte se kao Španci, jer oni veoma često sangriju spravljaju u društvu, i od “priručnog materijala”. Odnosno, koriste gotovo sve vrste voća koje im se nađu pri ruci, pa i ako nešto nedostaje, uopšte nije važno. Važno je da je društvo veselo!
Sangrija jeste piće improvizacije i daje Vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi
Cena sangrije
Istina je da u marketima širom Srbije može da se pronađe piće koje se zove Sangrija. Postoje bela i crna, i za flašu od litra potrebno je izdvojiti od 290,00 do 340,00 dinara.
Ipak, sangrija je najlepša kada se pravi od “pravog” vina, crvenog ili belog, u koje se dodaje voće. Cena takve sangrije prilagodljiva je svakom džepu, jer zavisi od cene svih sastojaka koji čine ovo piće – od vina, voća, žestokog alkohola ukoliko ga dodajete i raznih drugih faktora. Tako sangriju mogu da piju i oni sa manjim prihodima, ali ovo piće može biti veoma prestižno ukoliko se za njega koristi vino i voće vrhunskog kvaliteta.