IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
DARKO NIKOLIĆ, REDITELJ I FOTOGRAFT
Najlepša
magija krije se u srpskim selima
Iako su ga mnoge kolege dobronamerno savetovale da razmotri kome će dodeliti glavnu žensku ulogu u filmu Jedini izlaz, reditelj Darko Nikolić je “na prvo čitanje” znao da je Anđelka Prpić pravi i fantastičan izbor za to! Do kraja snimanja Darko mišljenje nije promenio, što se ispostavilo kao “pun pogodak”, jer je ova glumica, s početka karijere prepoznata kao komičarka, maestralno odigrala Anu Kolar u Darkovom debitantskom dugometražnom ostvarenju, koje je od februara 2021. godine, punio bioskopske sale širom Srbije. Ovaj “hit u doba korone” je u bioskopu pogledalo 80.000 ljudi, a milioni su bili uz Superstar i RTS i istoimenu desetodelnu seriju.
A Darkovo rediteljsko oko savršeno gleda i kroz objektiv fotoaparata, pa su fotografije koje Darko beleži gde god da je, a koje je izlagao na oko 10 samostalnih i kolektivnih izložbi, upravo takve – savršene. Vidi detalje i život u njima na mestima pored kojih mi svakodnevno nemo prolazimo, vidi nadu u betonu, na asfaltu, žicama i banderama koje “paraju” nebo, šinama za vozove i tramvaje… Gde god da se nađe. Zato ne čudi što ovaj umetnik voli putovanja, voli inspiraciju da traži (i nađe) u dobrim restoranima, kvalitetnom vinu, mestima koja u Premium leksikonu svesrdno preporučuje i čitaocima Premium Srbije.
* Šta Vam ovih dana zaokuplja pažnju? Neki novi scenario za film? Razmišljanje o izložbi fotografija? Ili samo želja da pobegnete negde u “debeli hlad”?
– Upravo sam se vratio sa predivnog i dugog jedrenja po grčkim ostrvima u Jonskom moru, gde sam prikupio svu potrebnu energiju za naredni period u kom u različitim fazama razvijam dve serije i jedan film. Prva serija bi trebalo da uđe u snimanje narednog proleća.
ljudi u bioskopima pogledalo film Jedini izlaz
izložbi fotografije, samostalnih i kolektivnih, imao je Darko
km za pet dana obišao zbog fotografisanja samo po istočnoj Srbiji
* Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?
– Imam nekoliko favorita, ne znam koji mi je miliji. Pečenjara Mali hrast, kod Aranđelovca i njihove praseće bajadere su za apsolutnu pometnju senzacija, punjena ovčija pljeskavica u kafani Mrak u Nišu je spektakularna, fiš-paprikaš i juneći perkelt u Abrahamu na Paliću su obavezni, atmosfera i komplet klopa u novosadskom Pikniku na Ribarcu, sve što čula ištu. Što se tiče lokal patriotizma, a i kako volim brzu hranu, roštilj Kod Čakija na Dorćolu je često posećen, a ako zasedam, onda Duomo i njihov burger u pizza testu – bomba, bukvalno.
* Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?
– Srbija sa te gastro strane ima sreću da su je mnogi pohodili pa ostavljali tragove svojih kuhinja. Obožavam sireve, ne znam da li se pojavio neki koji mi se nije svideo, kao i razne varijante mlečnih derivata. Tako mogu da izdvojim miročki sir, pirotski kačkavalj, mokrinski lisnati, kajmak iz zapadne Srbije, belmuž iz istočne i južne, vojvođanski mileram. Iako sam veliki gurman, ne znam da kuvam pa tako i ne spremam ništa od tih delicija.
* Najčudnije jelo koje ste probali?
– Pravila nam naša prijateljica Olivija, uz razne druge spektakle, karpaćo od lubenice. To je možda najčudnije što sam probao, nisam znao ni da postoji, ali je preukusno.
* Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?
– Sva tri. Zavisi od raspoloženja, doba dana i godine, društva, atmosfere, lokacije.
* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?
– Moja Dragana je vinski tip i veliki poznavalac istih, tako da pored nje najviše uživam uz neku dobru berbu.
Iz srpske kuhinje Darko izdvaja jednostavnu, a ukusnu, komplet lepinju, nezaobilazan mu je pasulj u svim varijantama, a sarme su, kaže, remek delo svetskog kulinarstva
* Koje vino Vas je “oborilo s nogu”?
– Razna vina su me obarala, u svakom smislu, ali sve pohvale za vinariju Čokot iz Župe, vino Radovan 100%, prokupac i tamjanika.
* Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?
– Najviše volim domaće rakije i kada su zaista od tog voća. Dunja, maginja, rogač i naravno, hladna loza.
Posao i putovanja
Proputovao je Srbiju “uzduž i popreko”, ali kao putovanje po našoj zemlji koje nikad neće zaboraviti, Darko izdvaja ono “radno i paradno” po istočnoj Srbiji:
– Imao sam sreće da dosta proputujem po Srbiji jer sam mnogo snimao, kako fotografski, tako i za neke TV formate. Izdvojio bih dva odlaska u istočnu Srbiju. Jedno je bilo kada sam sa svojim velikim prijateljem, Borom Dimitrijevićem iz Zaječara, inače bivšim direktorom Narodnog muzeja i lokaliteta Romulijana, radio članak baš o Romulijani za Nacionalnu Geografiju, gde je Bora pisao, a ja fotkao. Drugo putovanje je bilo kada smo za Vice radili dokumentarac Srbija i smrt o zagrobnom životu, sahranama i običajima koji to sve prate. Obišli smo za pet dana uz snimanja oko 1.500 km samo po istočnoj Srbiji.
* Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva koja Vam najbolje “leži” je…?
– U toplim letnjim mesecima pijem pivo, skoro isključivo Gvint, koji ga prave u njihovoj pivari na Dorćol Platzu. Ide kao mleko, a pijem svetli lager, mali, da se ne greje.
Darkovo rediteljsko oko savršeno gleda i kroz objektiv fotoaparata, pa su fotografije koje beleži gde god da se nađe, upravo takve – savršene
* Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?
– Kafu pijem ujutro obavezno, ali nije da sam tip koji ne može bez kafe. Mnogo manje šoljica dnevno u odnosu na period dok su cigarete bile deo moje svakodnevnice. Espreso najčešće, a volim filter, nes pa na kraju crnu.
* Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?
– Mislim da je Srbija prelepa i da mnogo toga ima da se vidi. Sva veća mesta sam video, a voleo bih da obiđem neka manja, neka zabačena sela do kojih još nisam stigao. Tu se krije najlepša magija.
* Preporučite našim čitaocima hotel ili omiljeni spa centar u Srbiji u kojem ste ostali bez teksta?
– Srećan sam jer vidim da se Srbija razvija po pitanju turizma i da se poslednjih godina otvara mnogo hotela i spa centara, ima ih mnogo i teško mi je da izdvojim neki, kao i u pogledu agro-turizma i etno sela kojih je sve više, što omogućava da mnogo više ljudi vide lepote Srbije.
* Noćni život Beograda obožavate, ne poznajete, iskusite ga s vremena na vreme? Inspirišu li Vas klaberi da i Vi nekad plešete do jutra i u koje gradske klubove onda odlazite?
– Noćni život Beograda obožavam, ali odavno nisam aktivni učesnik. To Beograd i čini „velikim“ gradom pored ljudi koji žive u njemu. Noćni život se menja i njegova dijalektika crta grad. Voleo sam neka prošla vremena više i bolje mi je pasalo, a sada više volim dobru lokalnu kafanu, sedenje sa prijateljima uz dobro piće i iće. U svim periodima, pa i sada, izdvaja se Krojač na Dorćolu, u kom provodim divne trenutke kod gazda Raše, a njegov alter-ego di-džej Eros pravi najbolje i najotkačenije muzičke kompilacije.