Enolog – Da li je isto što i sommelier?

[et_pb_section fb_built=“1″ custom_padding_last_edited=“on|desktop“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_padding=“0px||||false|false“ custom_padding_tablet=““ custom_padding_phone=““ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_row custom_padding_last_edited=“off|desktop“ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ custom_padding_tablet=“5px||||false|false“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Enolog – Da li je isto što i sommelier (somelijer)? Pitanje je sad. Odgovor je negativan. Uprkos tome što se često svrstavaju “u isti koš” i činjenici da su oba zanimanja tesno vezana za vino, enolog nije isto što i sommelier, i reči enolog i sommelier se ne mogu koristiti kao sinonimi. Enolog je vinski stručnjak, osoba koja poseduje diplomu studija s područja vinarstva, odnosno enologije. Sommelier je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Enologija je nauka o kultivisanju vinove loze, proizvodnje i čuvanja vina. Somelijerstvo je znanje o vrstama vina i njegovom uparivanju sa određenom vrstom hrane, koje se razvijalo uporedo sa razvojem vinske industrije i popularisanju ovog “pića bogova”.  Enogolog je poznavalac vina, onaj koji ume stručno da obrađuje i neguje vino. Somelijer je onaj koji to obrađeno  negovano vino dalje nudi potrošačima u elitnim restoranima.

Enolog i sommelier jesu dva zanimanja koja se poistovećuju, a koja su sasvim različita u vinskom svetu. Jedan je stručnjak za vino, a jedan služi ovaj napitak. Bez enologa nema ni vina, a bez somelijera ga može biti. Enolozi nemaju obavezu poznavanja vina, već su više orijentisani na postupak njegovog dobijanja.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSA #1″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ width=“50%“ width_tablet=““ width_phone=““ width_last_edited=“on|desktop“ module_alignment=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||0px||false|false“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ custom_margin=“100px||0px||false|false“ custom_margin_tablet=“60px||||false|false“ custom_margin_phone=“20px||||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=“100px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]“[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa-Text“ _builder_version=“4.10.6″ text_font=“Abril Fatface|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“28px“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ custom_margin=“-35px|30px||60px|false|false“ custom_margin_tablet=“0px|40px|30px|40px|false|true“ custom_margin_phone=“0px|10px|30px|10px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“24px“ text_font_size_phone=“22px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“ custom_css_main_element=“font-weight:400;“ global_colors_info=“{}“]

Uprkos tome što se često svrstavaju “u isti koš” i činjenici da su oba zanimanja tesno vezana za vino, enolog nije isto što i sommelier (somelijer)

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ custom_margin=“||40px||false|false“ custom_margin_tablet=“||20px||false|false“ custom_margin_phone=“||0px||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=““ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]”[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #1 – Poreklo reči enologija i sommelier“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Poreklo reči enologija i sommelier

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Pojam enologija vuče poreklo iz grčkog jezika, i spoj je reči “vino” i “reč, govor”, dok reč sommelier dolazi iz francuskog jezika, a u bukvalnom prevodu bi to bila osoba koja služi vino – konobar za vino. To je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz jelo. 

[/et_pb_text][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/09/02-Poreklo-reci-enologija-i-sommelier.jpg“ align=“center“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/et_pb_image][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Enologija je nauka koja se bavi istraživanjem vina i njihove izrade od trenutka sadnje grožđa do arhiviranja vina. Ali, enologija nije isto što i vinogradarstvo, jer se enologija odnosi na uzgajanje vinove loze, branje grožđa, proizvodnju, čuvanje i skladištenje vina. 

Enolog je osoba koja to sve mora savršeno dobro da zna, i uvek da se usavršava, jer je vino “živ organizam” koji se stalno menja. Izraz sličan enologu je enofil – osoba koja je posvećena najviše procesu izrade vina. Veština izrade vina seže još u doba starih Grka i do danas nije mnogo promenjena, dok su najveće promene došle su u delu osavremenjivanja tehnologije. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSA #2″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ width=“50%“ width_tablet=““ width_phone=““ width_last_edited=“on|desktop“ module_alignment=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||0px||false|false“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ custom_margin=“100px||0px||false|false“ custom_margin_tablet=“60px||||false|false“ custom_margin_phone=“20px||||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=“100px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]“[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa-Text“ _builder_version=“4.10.6″ text_font=“Abril Fatface|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“28px“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ custom_margin=“-35px|30px||60px|false|false“ custom_margin_tablet=“0px|40px|30px|40px|false|true“ custom_margin_phone=“0px|10px|30px|10px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“24px“ text_font_size_phone=“22px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“ custom_css_main_element=“font-weight:400;“ global_colors_info=“{}“]

Enolog je vinski stručnjak, osoba koja poseduje diplomu studija s područja vinarstva, odnosno enologije

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ custom_margin=“||40px||false|false“ custom_margin_tablet=“||20px||false|false“ custom_margin_phone=“||0px||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=““ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]”[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #2 – Enolog “ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Enolog 

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Enolog je vladar vinskog sveta! On je vinski stručnjak, osoba koja poseduje diplomu studija s područja vinarstva, odnosno enologije. Enologija je nauka o kultivisanju vinove loze, proizvodnji i na kraju, nauka o čuvanju vina. Ova nauka prati put vina – od trenutka sadnje grožđa do arhiviranja vina. Enolog je taj koji kreira vino. On mora da poznaje svaki segment kako vinarstva, tako i vinogradarstva. Uključen je u sve procese koji se događaju kod vina, što znači da mora danima znanja i iz nauka kao što su hemija, biologija i druge srodne nauke.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/09/03-Enolog.jpg“ align=“center“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Podižu se novi zasadi, otvaraju porodične vinarije. Zato i zanimanje enologa postaje sve traženije. Za ljubitelje božanskog nektara on ima posao iz snova, ali poziv enologa nije samo pravljenje, mirisanje i degustacija vina. Za dobar kvalitet, kaže, najvažnije je grožđe, ali konačan ukus zavisi od znanja i kreativnosti enologa.

Veština proizvodnje vina seže još u doba starih Grka i do danas nije mnogo promenjena. Najveće promene se ogledaju u smislu napretka tehnologije s kojom enolozi (moraju da) idu u korak. Stari Grci su smatrali da je „In vino veritas“, odnosno, da u vinu leži istina. Čuvajući je u amforama, pravili su je od različitih sorti grožđa, ali jedno je zajedničko svima – uživanje u vinu.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

A da bi se maksimalno uživalo u vinu, potrebno je da ga pijemo “po pravilima”, koja nam donosi – sommelier. On mora da zna koje vino se uparuje uz koje jelo, iz kakve čaše se služi i na kojoj temperaturi se servira. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSA #3″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ width=“50%“ width_tablet=““ width_phone=““ width_last_edited=“on|desktop“ module_alignment=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||0px||false|false“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ custom_margin=“100px||0px||false|false“ custom_margin_tablet=“60px||||false|false“ custom_margin_phone=“20px||||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=“100px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]“[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa-Text“ _builder_version=“4.10.6″ text_font=“Abril Fatface|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“28px“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ custom_margin=“-35px|30px||60px|false|false“ custom_margin_tablet=“0px|40px|30px|40px|false|true“ custom_margin_phone=“0px|10px|30px|10px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“24px“ text_font_size_phone=“22px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“ custom_css_main_element=“font-weight:400;“ global_colors_info=“{}“]

Sommelier je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo 

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ custom_margin=“||40px||false|false“ custom_margin_tablet=“||20px||false|false“ custom_margin_phone=“||0px||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=““ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]”[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #3 – Posao enologa“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Posao enologa

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Obučavanje i obrazovanje enologa se razlikuje od države do države. Diplomirani enolog ima sva potrebna znanja o načinima gajenja sorti grožđa namenjenih njihovoj preradi u vino, o načinu na koji se vino priprema, skladišti i mnoga druga.

Enolog donosi najvažnije odluke kada se radi o proizvodnji vina, zbog čega je enologija postala ključna nauka u vinskoj industriji. Posao enologa je složen, a samo neke od njegovih najvažnijih kompetencija su sledeće:

  • Mora da bude upućen u zahteve koje nameće tržište, prateći i pravne, tehničke i ekonomske resurse neophodne za uspešno sprovođenje procesa proizvodnje
  • Učestvuje u donošenju odluka koje su u vezi sa dizajnom, kapacitetom i upotrebom objekata u vinariji, alata i mašina, sa ciljem poboljšanja njihove efikasnosti i povećavanja kvaliteta dobijenih vina
  • Upravlja i kontroliše kvalitet proizvoda, vina, određenih derivata i srodnih produkata u celokupnom lancu proizvodnje
  • Nadzire poštovanje lične higijene i sigurnosti zaposlenih, kako bi bio siguran da se svi pridržavaju propisanih pravila
  • Obučava radnike kompanije kojoj pripada i obavlja kontrolu njihovog rada
  • Vodi računa o svim aktuelnim pravilima koja su u vezi sa prometom, označavanjem i proizvodnjom vina, kao i onih koji se odnose na srodne proizvode i derivate
  • Pravi pažljiv odabir novih sorti koje će koristiti, vodeći računa o karakteristikama sorti koje se trenutno zasađene u vinogradu, o uzgoju, berbi i transportu sirovine u odgovarajuće prostorije
  • Odgovoran je za naručivanje proizvoda i sirovina potrebnih vinariji, vrši njihov odabir i prijem, odlučuje o potrebnoj količini, kao i o tome da takve sirovine i proizvodi uspešno prođu kontrolu kvaliteta
  • Obavlja i nadzor laboratorije u kojoj se svakodnevno obavlja analiza hemijskih, mikrobioloških, organoleptičkih i fizikalnih osobina svih proizvoda

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“GLOSA #4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ width=“50%“ width_tablet=““ width_phone=““ width_last_edited=“on|desktop“ module_alignment=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||0px||false|false“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ custom_margin=“100px||0px||false|false“ custom_margin_tablet=“60px||||false|false“ custom_margin_phone=“20px||||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ hover_transition_duration=“0ms“ hover_transition_speed_curve=“ease-in-out“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=“100px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]“[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa-Text“ _builder_version=“4.10.6″ text_font=“Abril Fatface|600|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“28px“ text_line_height=“1.4em“ header_3_font=“Dosis|600||||on||#EDF000|solid“ header_3_text_align=“center“ header_3_font_size=“1.7rem“ header_3_line_height=“1.4em“ custom_margin=“-35px|30px||60px|false|false“ custom_margin_tablet=“0px|40px|30px|40px|false|true“ custom_margin_phone=“0px|10px|30px|10px|false|true“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“24px“ text_font_size_phone=“22px“ text_font_size_last_edited=“on|phone“ header_3_font_size_tablet=“1.7rem“ header_3_font_size_phone=“1.1rem“ header_3_font_size_last_edited=“on|desktop“ custom_css_main_element=“font-weight:400;“ global_colors_info=“{}“]

Bez enologa nema ni vina, a bez somelijera ga može biti; enolozi nemaju obavezu poznavanja vina, već su više orijentisani na postupak njegovog dobijanja

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Glosa“ _builder_version=“4.7.4″ text_font=“Abril Fatface||||||||“ text_text_color=“#d3b044″ text_font_size=“140px“ position_origin_a=“bottom_right“ text_orientation=“right“ custom_margin=“||40px||false|false“ custom_margin_tablet=“||20px||false|false“ custom_margin_phone=“||0px||false|false“ custom_margin_last_edited=“on|phone“ text_font_size_tablet=“100px“ text_font_size_phone=““ text_font_size_last_edited=“on|phone“ global_colors_info=“{}“]”[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #4 – Sommelier (somelijer)“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Sommelier (somelijer)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=“1_2,1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/09/04-Sommelier-somelijer.jpg“ align=“center“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Sommelier je, dakle, osoba, koja brine o vinu od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja. Za zanimanje sommeliera potrebna je osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, koji je nenametljiv, pristupačan i duhovit, a kojem je zadatak da kod gosta probudi interes za jelo i naravno, za piće koje će mu uz to jelo i poslužiti. Mora da zna da dekantira vino, servira penušavac, da izabere pravu čašu i temperaturu vina. Pravi sommelier mora da poznaje vinske kulture celoga sveta, i večiti je đak, jer neprestano mora da uči, da se razvijati i nadograđuje znanje i enološko-gastronomsku kulturu. Ipak, najvažnije od svega, jedan sommelier mora znati kako sjediniti vino sa jelom i objasniti zbog čega spoj ukusa, mirisa i reskosti vina ide sa konkretnim jelom, kako bi taj enogastronomski doživljaj bio potpun.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Profesija somelijera je nastala u kasnom srednjem veku i razvijala se uporedo sa kulinarstvom. Kako postoje mnoge zablude koje se tiču preciznog objašnjenja šta somelijer zapravo radi, definicija je prilično jasna – vrhunski poznavalac vina kojem je jedna od uloga uparivanje hrane i vina. Nimalo lak zadatak s obzirom na veliki broj sorti grožđa, pa samim tim i vina, ali isto tako zahteva i poznavanje osnova kulinarstva. Sa svim promenama, somelijer se stalno usavršava i proučava tržište kako bi nabavio najbolja vina za restoran.

Somelijer je definitivno zanimanje budućnosti i prava inspiracija za sve gurmane koji žele da istražuju ukuse. Kažu da nema veće sreće nego kada, posle mnogo zahtevnih priprema i vremena, daju svoju prvu preporuku za vino i upare ga sa pravim jelom.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=“ZANIMLJIVI BROJEVI“ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.3″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_number_counter number=“1 “ percent_sign=“off“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ custom_margin=“||0px||false|false“ custom_padding=“||0px||false|false“ global_colors_info=“{}“][/et_pb_number_counter][et_pb_text _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|600||on|||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“15px“ text_orientation=“center“ custom_margin=“0px||||false|false“ custom_padding=“0px||||false|false“ global_colors_info=“{}“]gutljajvina je dovoljan sommelieru za prepoznavanje vina[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #5 – Nepce sommeliera – Najvažnije “oružje”“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Nepce sommeliera – Najvažnije “oružje”

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Uprkos činjenici da sommelieri moraju da znaju sve o raznim sortama grožđa i vinima koja se od njih prave, jedna od najvećih zabluda je da oni stalno piju vino. U stanju su, međutim, da prepoznaju vrstu vina kao i dodatne ukuse na osnovu samo jednog gutljaja, koji ne popiju nego ga iskoriste da osveže nepce. Istančano nepce je njihovo najvažnije “oružje”.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ locked=“off“ global_colors_info=“{}“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.7.4″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][et_pb_text admin_label=“Naslov H2 #6 – Slaganje ukusa“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|200|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Slaganje ukusa

[/et_pb_text][et_pb_image src=“https://www.premiumsrbija.rs/wp-content/uploads/2021/09/05-Slaganje-ukusa.jpg“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/et_pb_image][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.10.6″ _module_preset=“default“ text_font=“Dosis|500|||||||“ text_text_color=“#231f20″ text_font_size=“20px“ global_colors_info=“{}“]

Enolog se brine da napravi savršeno vino, sommelier je taj koji to savršeno vino “preuzima” i dalje ga preporučuje gostima nekog restorana, uz savršeno uparivanje tog vina sa hranom. A šta, zapravo, predstavlja slaganje ukusa? Najvažnija stavka koju sommelieri uče, ali koja dolazi i sa iskustvom, jeste upravo ta – pravilo slaganja ukusa. Ono podrazumeva činjenicu da bi kompleksnost ukusa koji se prepliću trebalo da bude ujednačena, kako jedan ukus ne bi preovladao drugim. Taj savršeni balans pića i hrane, zapravo, razlikuje profesionalce od amatera i čini svaki obrok ukusnijim. Zbog toga sommelieri, osim vrsta i karakteristika vina, moraju da poznaju hranu, kao i njene osnovne ukuse.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]