Čaj je posle vode, napitak koji se najviše pije širom sveta. Jedni ga obožavaju, drugi ga piju samo kad su bolesni, treći znaju sebi da ugode u svako doba dana sa napicima koja osvežavaju, opuštaju i umiruju… Tek, svako doba dana je pravo vreme za čaj. Mnogo je zanimljivosti vezano za ovaj napitak, koji može biti i hladni, topao, sa listovima mente, limunom, pomorandžom, ružinim laticama.
Jedni ga obožavaju, drugi ga piju samo kad su bolesni, treći znaju da od ovog napitka naprave sebi divan ugođaj, tek, posle vode, čaj je najpopularnije piće na svetu
U ovom tekstu Vas nećemo “gnjaviti” o tome koliko je koji čaj dobar i za šta u našem organizmu, samo Vam “iznosimo” 25 zanimljivosti o čaju, koje možda niste znali, a neke od njih su važne informacije koje Vam možda ostanu negde u podsvesti, pa ih “ispucate” u društvu, kad oni to najmanje očekuju, iznenadite znanjem partnera, rodbinu ili kolege na poslu.
Čitava priča oko čaja je, prema legendi, počela sasvim slučajno, kada je kineski car, putujući zemljom, ožedneo u mestu u kom je voda bila lošeg kvaliteta.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Legenda o nastanku čaja
I čitava priča oko čaja je, prema kineskoj legendi – postojbini čajeva, počela sasvim slučajno i – zanimljivo. Pre oko 5,000 godina, tačnije 2737. godine p.n.e., dok je putovao po zemlji, kineski car Šen Nung je ožedneo, a kako je voda bila loša i neprikladna za piće, naredio je slugama da je prokuvaju. A onda je vetar oduvao listiće biljke čaja u lonac ključale vode. Zaintrigiran ukusom, car je pustio da listići odstoje, a zatim popio napitak, ne znajući da je time probao prvi čaj na svetu.
Iako se nekada posluživao u servisima od srebra i najfinijeg porculana, a pritom, bio i privilegija ljudi viših krugova, danas je čaj jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, dostupan ljudima širom Planete, koji ga konzumiraju u ogromnim količinama tokom čitave godine.
Najskuplji čaj na svetu
Kineski čaj Da Hong Pao je najskuplji čaj na svetu. Smatra se pravim blagom, pa se gotovo ne nalazi u prodaji već se poklanja značajnim i važnim ličnostima, a u svetu se proizvodi samo pola kilograma godišnje. A zašto je Da Hong Pao tako poseban? Naime, ovaj čaj sakuplja od šest grmova, starih više od 350 godina. Gram čaja košta oko 1.400 dolara, što ga čini jednim od najskupljih čajeva na svetu. Za jednu šolju ovog napitka potrebno je 2,5 grama, a to znači da jedna šoljica čaja Da Hong Pao vredi oko 3.500 dolara.
25 zanimljivosti o čaju:
- Na svetu postoji oko 1,500 vrsta čajeva
- Sve vrste čajeva potiču od iste biljke čaj (iz roda kamelija)
- Kinezi crni čaj nazivaju crveni čaj
- Čaj nikada nema isti ukus, jer ukus uglavnom zavisi od temperature, vode i vremena potrebnog da se čaj skuva (a to nikad nije isto)
- Posle vode, ovaj napitak se najviše konzumira na svetu
- Natopljeni listići čaja mogu se koristiti kao prirodno sredstvo za zaštitu od insekata
- U Velikoj Britaniji se popije 165.000.000 šoljica čaja dnevno, odnosno 69 milijardi godišnje
- Najpopularnija vrsta čaja je crni, koji čini 75% ukupne konzumacije čaja na svetu
9. Čaj i biljni čajevi nisu isto; čaj se pravi od jedne biljke “čaj”, dok su biljni čajevi mešavina različitih biljaka
10. U Kini se pre ispijanja čaja, ženama preporučuje da obrišu karmin sa usana kako ne bi pokvarile ukus pića
11. Na svetu se godišnje proizvede 3.000.000 tona čaja
12. U osnovi postoji šest vrsta čaja: zeleni, crni, beli, žuti, ulun (Oolong) i pujar (Pu-erh)
13. Polovinom 18. veka čaj je postao piće Velike Britanije
14. Miris natopljenih listića čaja može prirodno je sredstvo za zaštitu od insekata
15. Čaj nije samo zdrav, pomaže u lečenju posekotina, otklanjanja neprijatne mirise, odlična je marinada za meso, a njime se mogu očistiti drveni nameštaj, podovi ili ogledala
16. Nacionalno piće Avganistana i Irana je čaj
17. U SAD se popije oko 65.0000 litara čaja dnevno
18. Lipton čaj je najpopularnija i najprodavanija marka čaja na svetu i njegova fabrika u Dubaiu proizvede minimum pet milijardi kesica čaja godišnje
19. Najskuplji obrok sa čajem košta “svega” 8.370 evra, u Ric Karlton hotelu u Hong Kongu
20. Čaj u kesici i ledeni čaj su izmišljeni u SAD 1904. godine
21. Do Drugog svetskog rata se u Sibiru koristila valuta u vidu presovanog čaja
22. Na Istoku se čaj konzumira hiljadama godina, dok ga Zapad koristi tek 400 godina
23. U zelenom čaju ima 50 % više vitamina C nego u crnom
24. U svetu se svakog dana popije tri milijarde šolja