Kada smo lepo okitili i dekorisali naš dom u iščekivanju novogodišnje večeri, vreme je da polako razmislimo i o svečanoj trpezi. Bez obzira da li ćemo novu godinu dočekati u našem domu, ili ćemo biti van, frižider ne može da bude bez dobro ohlađene ruske salate i pečenja – hrane koja je postala simbol srpske trpeze kad je ovaj praznik u pitanju.
Centralni deo okupljanja jeste upravo praznična trpeza na kojoj se nalaze najrazličitije đakonije. Pored raznovrsnih salata, gibanice, pita, slanih torti i rolata, te domaće supe, čorbe ili nekog potaža, na primer od bundeve, ipak bi zvezda novogodišnje trpeze trebalo da bude, glavno jelo. Dajemo Vam 5 predloga kako da oduševite i sebe i druge izborom ovog jela u svečanoj i sjajnoj novogodišnjoj noći:
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
1. Sočno praseće pečenje
Ne možemo početi ni od kakvog drugog jela kada je novogodišnja trpeza u pitanju. Bez prasećeg pečenja je gotovo nezamislivo da ovi praznični dani prođu. Prasetinu možete spremiti po starom receptu vaših baka, eksperimentisati sa obiljem povrća i začina, ili zašto da ne smeliju verziju sa sušenim kajsijama, možete staviti svinjski but na so, marinirati meso pre pečenja ili ga jednostavno naručiti iz restorana, tek praseće pečenje na trpezi morate imati.
Pečenje se “čimka” i posle obilne praznične večere, dok uživate u gledanju filmova, pijuckate neko lepo vino, ili ujutru dok čekate goste na ručku. Sočna prasetina će i novogodišnju noć učiniti slađom, a i praktična je, jer je “izdašna”, pa uz nju narednog dana možete samo dodati domaću supicu i prvi ručak u novoj godini će biti za tili čas kompletan.
2. Teleće šnicle sa šparglama
Naziv ovog jela već dovoljno govori o eleganciji njegovih zalogaja. Ako ste ljubitelj nešto drugačije raspodele kad je reč o svečanoj trpezi, i ne biste da prasetina bude uključena u Vaš meni, teleće šnicle sa šparlama mogu biti odličan izbor. Sigurno nećete opteretiti stomak, a zalogaji će biti još ukusniji uz gutljaje dobrog crnog vina. I ne brinite, priprema ovog jela Vam neće oduzeti mnogo vremena, a izgledaće savršeno na Vašoj trpezi. Kuvani krompir, posut bosiljkom, može biti idealan prilog teletini i šparglama, a ako uz neki kremasti sos dodate još i po kašičicu ajvara na tanjir, osim u fantastičnom ukusu, uživaćete i u ekploziji fantastičnih boja.
3. Romantični krompirići
Jelo prelepog imena, predivnog ukusa i za oko odličnog izgleda. Veoma ćete ga lako pripremiti. Potrebno je samo da vrlo malo prokuvate krompire, isečete ih zatim na krupnije kocke, poređate u pleh, pospete začinskim biljem (najbolje bosiljkom, origanom, suvim vlašcem i belim lukom), malo ih posolite i prstohvatom začina C ih pospete. Stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni, i pečete dok ne porumene. Servirajte ih uz već pripremljeno pečenje ili neki svinjski but, i tek ponegde dekorišite listom nane ili domaćim svežim peršunom. Ne samo jelo, već će Vam cela kuća odisati romantičnim mirisom nežnih začina. Uz lepo crno vino, pojačaćete uživanje u ovom jednostavnom, a odličnom jelu.
4. Grčka musaka
Možda Vam deluje da je musaka jelo za svakodnevnu pripremu i da nije dovoljno svečana da biste je stavili na centralno mesto trpeze u novogodišnjoj noći. Nije tako. Musaka spremljena na grčki način, koji se malo razlikuje od srpskog, uz čašu nekog lepog belog, ili “lakšeg” crnog vina, biće pun pogodak baš za ovo veče. Uz krompir i mleveno juneće ili jagnjeće meso, u nju se dodaje i plavi patlidžan. Malo je sočnija i kremastija zbog bešamel sosa, ali Vam je toplo preporučujemo, naročito ako niste baš ljubitelj pečenja. Ili ako volite leto! Musaka na grčki način će Vam doneti osećaj ovog godišnjeg doba. Pa ako želite da Vam kuća zamiriše na tavernu pored mora u novogodišnjoj noći, ovo jelo je pravi izbor za Vas.
5. Tradicionalna sarma
Uz bogato predjelo i domaću supu, sarma može biti veoma zavodljiva dama na Vašoj trpezi. Tradicionalnom receptu, uz mleveno meso, luk, šargarepu i pirinač, možete dodati i malo mlevenih oraha, tek toliko da ovo jelo dobije poseban šarm i da se razlikuje od one sarme koju spremate nekim sasvim “običnim” danima. Novogodišnju sarmu možete oplemeniti suvim mesom i prošarati po kojom crvenom paprikom. Obavezno je zapecite u rerni, a uz nju sipajte čašu crnog vina.
Posna novogodišnja trpeza
U pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta, te je mnogo ljudi kojima se na trpezi i za doček Nove nađu posna jela. Pasulj prebranac je tu nezaobilazan, kao i podvarak bez mesa, ali sa dosta luka i lorberovog lista (da zamiriše). Tu je, naravno, i riba raznih vrsta: dimljeni šaran, pastrmka, fileti soma, predivna škarpina.., pa kako ko voli.
U posnu trpezu možete uvrstiti i naše romantične krompiriće, posnu sarmu ili musaku od tikvica i krompira, sa nekim biljnim sirom.
Riblji paprikaš bi takođe bio pun pogodak za glavno posno jelo ove praznične noći, a fantastično ukusno i dekorativno će izgledati i paprike punjene pečurkama, zapečene u rerni.
Mnogo je načina da novogodišnja posna trpeza izgleda lepo, a osim glavnog jela, trpezu obavezno obogatite čorbom od karfiola, ili nekom krem supom od paradajza ili spanaća.
Prijatno!
p.s. Novogodišnja trpeza je sinonim za prekomernost, pa se potrudite koliko možete da ove godine ne preterate ni u hrani, ni u piću.
Novogodišnja trpeza može da izgleda svečano i bogato, uz neku lepu dekoraciju, crvene detalje (salvete, čaše, cveće, mirisne sveće), ali savet je da ne posvetite previše vremena kuvanju, pa Vam se sva radost svede na radost u kuhinji. Potrudite se da to vreme više nego loncima i poklopcima, ipak, posvetite najbližima – porodici i prijateljima, jer to je najvažnije. Uz njih će svaki zalogaj biti savršen, pa makar to bio i „klot“ pasulj.