Izvor fotografje: Larissa Farber – pexels.com
Poslastice su neizostavan deo naše ishrane, ali su često prepune šećera i nezdravih namirnica, te se većina trudi da ih zaobiđe u širokom luku.
Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj!
Dohvatite vaše kecelje, jer ćemo sa vama podeliti recepte za ukusne i zdrave poslastice koje će zagolicati vaša nepca i pružiti pravo uživanje.
Pa da počnemo!
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
#1 Američke palačinke bez šećera – poslastica za sve sladokusce
Da li ste znali da su američke palačinke jedna od najpopularnijih poslastica širom sveta?
O tome svedočii činjenica da se 47 dana uoči Uskrsa obeležava Međunarodni dan palačinki ili “Mrsni utorak”!
Stoga smo za sve sladkoljupce pripremili recept bez šećera, kako biste mogli da uživate u ovom delikatesu bez gruiže savesti. Umesto kaloričnog krema se koristi organski lešnikov puter, koji je bogat vitaminom E, B i folnom kiselinom.
Sastojci:
- 1 šolja integralnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 šolja mleka po izboru (kokosovo, bademovo, pirinčano, …)
- 2 kašike ulja po izboru (susamovo, kokosovo, laneno, …)
- 2 kašike lešnikovog putera za premazivanje
Način pripreme:
- U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj činiji umutite jaje, pa dodajte mleko i ulje. Sipajte smesu u činiju sa brašnom i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i namažite ga malo ulja. Kašikom sipajte smesu na tiganj i pecite palačinke dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.
- Poslužite ih dok su još tople, sa lešnikovim puterom i dodatkom voća po želji.
Možete ih degustirati za doručak ili kao laganu užinu, izbor je na vama!
#2 Cheesecake sa limunom i borovnicama – osvežavajući slatki delikates
Izvor fotografje: beytlik – pexels.com
Cheesecake ili čizkejk predstavlja neodoljivu mešavinu keksa i sira, a receptura datira još od vremena starih Grka.
Cheesecake možete napraviti i kao veganski kolač od zdravih sastojaka, te iskoristiti biljni jogurt umesto grčkog.
Mi vam predstavljamo nesvakidašnju recept koji uključuje limun i borovnice, za aromatičan miris i divan osvežavajući ukus.
Sastojci:
- 1 šolja grčkog jogurta
- 1 šolja krem sira
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika limunove kore
- 1 šolja svežih borovnica
- 1 šolja badema
- 1 kašika kokosovog ulja
Uputstvo za pripremu:
- U blenderu sameljite bademe dok ne dobijete sitnu smesu. Dodajte kokosovo ulje i dobro promešajte dok ne dobijete ljepljivu smesu. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pritisnite je da se ravnomerno rasporedi po dnu.
- U velikoj činiji umutite krem sir dok ne postane glatko. Dodajte grčki jogurt, med, ekstrakt vanile i limunovu koru i dobro promešajte.
- Sipajte smesu na bademovu podlogu i poravnajte je. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje sat vremena.
- Pre posluživanja ukrasite cheesecake sa svežim borovnicama i uživajte u ovom osvežavajućem desertu.
#3 Keks od integralnog brašna bez šećera – uživajte u poslastici bez griže savesti
Da li i vi obožavate kombinaciju ukusnih čokoladnih keksića i šolje omiljenog toplog napitka?
Ako je vaš odgovor na prethodno pitanje potvrdan, onda će vas oduševiti naša sledeće receptura – keks od celih zrna žitarice i organskog kakaa.
Ljubitelji crne čokolade će se složiti da nema lepšeg delikatesa od čokoladne rapsodije ukusa, a ovaj keks predstavlja upravo to.
Za celokupnu pripremu vam neće biti potrebno više od 30 minuta, te je ova poslastica idealna u situacijama kada imate neočekivane goste.
Sastojci:
- 2 šolje integralnog brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 šolje meda
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 2 jaja
- 1/2 šolje organskih čokoladnih mrvica
- 1/2 šolje iseckanih oraha
Način pripreme:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
- U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so.
- U drugoj činiji umutite jaja, med, ekstrakt vanile i kokosovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte suve sastojke u smesu sa jajima i dobro promešajte.
- Dodajte čokoladne čips i orahe i ponovo promešajte.
- Kašikom sipajte smesu na pripremljen pleh i pecite u rerni oko 15-20 minuta, dok kolači ne dobiju zlatnu boju.
- Izvadite kolače iz rerne i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi pre posluživanja.
Možete ih ukombinovati sa šoljom kafe ili organskog čokoladnog mleka – za koju god se varijantu odlučili, verujemo da nećete ostati ravnodušni!
Uživajte u ovim zdravim i hranljivim poslasticama koje su jednako ukusne kao i tradicionalni slatkiši, ali bez nezdravih sastojaka.
Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih podataka kako biste se i sami odvažili i isprobali neke recepture – Želimo vam puno sreće u ovom kulinarskom poduhvatu!