Poslastice su neizostavan deo naše ishrane, ali su često prepune šećera i nezdravih namirnica, te se većina trudi da ih zaobiđe u širokom luku.

Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj!

Dohvatite vaše kecelje, jer ćemo sa vama podeliti recepte za ukusne i zdrave poslastice koje će zagolicati vaša nepca i pružiti pravo uživanje.

Pa da počnemo!

Da li ste znali da su američke palačinke jedna od najpopularnijih poslastica širom sveta?

O tome svedočii činjenica da se 47 dana uoči Uskrsa obeležava Međunarodni dan palačinki ili “Mrsni utorak”!

Stoga smo za sve sladkoljupce pripremili recept bez šećera, kako biste mogli da uživate u ovom delikatesu bez gruiže savesti. Umesto kaloričnog krema se koristi organski lešnikov puter, koji je bogat vitaminom E, B i folnom kiselinom.

Sastojci:

  • 1 šolja integralnog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 šolja mleka po izboru (kokosovo, bademovo, pirinčano, …)
  • 2 kašike ulja po izboru (susamovo, kokosovo, laneno, …)
  • 2 kašike lešnikovog putera za premazivanje

Način pripreme:

  1. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
  2. U drugoj činiji umutite jaje, pa dodajte mleko i ulje. Sipajte smesu u činiju sa brašnom i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i namažite ga malo ulja. Kašikom sipajte smesu na tiganj i pecite palačinke dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.
  4. Poslužite ih dok su još tople, sa lešnikovim puterom i dodatkom voća po želji.

Možete ih degustirati za doručak ili kao laganu užinu, izbor je na vama!

#2 Cheesecake sa limunom i borovnicama – osvežavajući slatki delikates

Devojka na snegu sa crvenom kapom. srećno raširila ruke - kadar sa leđa.

Izvor fotografje: beytlik – pexels.com

Cheesecake ili čizkejk predstavlja neodoljivu mešavinu keksa i sira, a receptura datira još od vremena starih Grka.

Cheesecake možete napraviti i kao veganski kolač od zdravih sastojaka, te iskoristiti biljni jogurt umesto grčkog.

Mi vam predstavljamo nesvakidašnju recept koji uključuje limun i borovnice, za aromatičan miris i divan osvežavajući ukus.

Sastojci:

  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 1 šolja krem sira
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika limunove kore
  • 1 šolja svežih borovnica
  • 1 šolja badema
  • 1 kašika kokosovog ulja

Uputstvo za pripremu:

  1. U blenderu sameljite bademe dok ne dobijete sitnu smesu. Dodajte kokosovo ulje i dobro promešajte dok ne dobijete ljepljivu smesu. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pritisnite je da se ravnomerno rasporedi po dnu.
  2. U velikoj činiji umutite krem sir dok ne postane glatko. Dodajte grčki jogurt, med, ekstrakt vanile i limunovu koru i dobro promešajte.
  3. Sipajte smesu na bademovu podlogu i poravnajte je. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje sat vremena.
  4. Pre posluživanja ukrasite cheesecake sa svežim borovnicama i uživajte u ovom osvežavajućem desertu.

#3 Keks od integralnog brašna bez šećera – uživajte u poslastici bez griže savesti

Da li i vi obožavate kombinaciju ukusnih čokoladnih keksića i šolje omiljenog toplog napitka?

Ako je vaš odgovor na prethodno pitanje potvrdan, onda će vas oduševiti naša sledeće receptura – keks od celih zrna žitarice i organskog kakaa.

Ljubitelji crne čokolade će se složiti da nema lepšeg delikatesa od čokoladne rapsodije ukusa, a ovaj keks predstavlja upravo to.

Za celokupnu pripremu vam neće biti potrebno više od 30 minuta, te je ova poslastica idealna u situacijama kada imate neočekivane goste.

Sastojci:

  • 2 šolje integralnog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje meda
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 jaja
  • 1/2 šolje organskih čokoladnih mrvica
  • 1/2 šolje iseckanih oraha

Način pripreme:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so.
  3. U drugoj činiji umutite jaja, med, ekstrakt vanile i kokosovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte suve sastojke u smesu sa jajima i dobro promešajte.
  4. Dodajte čokoladne čips i orahe i ponovo promešajte.
  5. Kašikom sipajte smesu na pripremljen pleh i pecite u rerni oko 15-20 minuta, dok kolači ne dobiju zlatnu boju.
  6. Izvadite kolače iz rerne i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi pre posluživanja.

Možete ih ukombinovati sa šoljom kafe ili organskog čokoladnog mleka – za koju god se varijantu odlučili, verujemo da nećete ostati ravnodušni!

Uživajte u ovim zdravim i hranljivim poslasticama koje su jednako ukusne kao i tradicionalni slatkiši, ali bez nezdravih sastojaka.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih podataka kako biste se i sami odvažili i isprobali neke recepture – Želimo vam puno sreće u ovom kulinarskom poduhvatu!