IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Premium Leksikon – Aleksandar Srećković Kubura, glumac
Volim
Volim
užarenu kafansku atmosferu
Mogao je Aleksandar Srećković Kubura da se bavi prirodnim naukama i bio na dobrom putu ka tome, jer je završio srednju matematičku školu. Mogao je da se bavi i muzikom, jer je te iste 1991. godine, diplomirao i na srednjoj muzičkoj školi, odsek violončelo. Ali je, opet te iste godine, odabrao glumu i postao redovan student na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek gluma. I nisu ovo svi afiniteti koje ovaj danas popularni srpski glumac pokazuje. Talentovan je za brojne sportove – mačevanje, džudo, aikido, boks, košarku, odličan u skijanju, pored violončela svira i kontrabas, peva, igra… Ali pre svega, odlično glumi.
Srećom pa je ta uloga prevagnula u njegovom životu, jer nam je na TV ekranima i u pozorištu oživeo brojne likove i probudio različite emocije. Jer, Kubura je neko ko nas zasmejava svojom duhovitošću, ali i izaziva muku i gorčinu, glumeći (tako dobro) negativce, koji mu poslednjih godina “pripadaju”. A svako ko ima veze s glumom (a i ne mora da je ima) priznaće Vam da nije lako prihvatiti se uloge za koju se unapred zna da publici neće biti omiljena. Naprotiv. To mogu samo glumci koji su sigurni u sebe i koji znaju da ih to osećanje nikako neće obeležiti ili pratiti kroz celu karijeru.
Ovaj rođeni Beograđanin, odrastao u Kraljevu, to svakako zna, i onda mu je lako da se “igra” i time potvrđuje da još nije zaboravio da gluma tome, zapravo, i služi. Deluje da je ovo doba za Aleksandra glumački najplodonosnije i dok se taj kalup srećom (velikim trudom, sigurno smo i velikim odricanjem) nastavlja, popularnog Kuburu smo “izvukli” iz raznih uloga i “nametnuli” mu našu – ulogu gastronoma i hedoniste.
Tako ćete kroz Premium Leksikon otkriti šta voli da jede, šta (i sa kim) voli da sprema, u koji deo naše Srbije da putuje, saznaćete da Kubura “ne diskriminiše” alkohol, pa su mu kvalitetno pivo, rakija i vino podjednako dragi, ali će Vam, pre svega, za početak, otkriti šta mu ovih dana zaokuplja pažnju:
– Trenutno sam u finalnoj fazi pripreme predstave Vlast i sabrana nedela, po motivima Nušićeve nedovršene drame Vlast. Predstavi u Narodnom pozorištu režira Milan Nešković. To je satirična, pomalo groteskna priča o ljudima na i oko vlasti. Takođe sam u završetku prvog dela snimanja serije i/filma Što se bore misli moje, koja se bavi poslednjim danima života i atentatom na Kneza Mihajla.
* Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?
– Što se tiče Beograda, moje omiljene destinacije su Sasha bar, gde idem na fjužn kuhinjski doživljaj, i restoran Potpis, kada sam raspoložen za tradicionalniju kuhinju. To su ujedno i dva mesta gde redovno dolazim sa svojim društvom da užuvam i opustim se u atmosferi i ukusima. Van Beograda je naravno čuvena kafana Kod Mira u Bogutovcu. Nije što je to moj kraj, već je to zaista restoran sa neverovatnim ugođajem i tradicijom koja se vidi na svakom koraku, od ambijenta, preko kuhinje, do usluge.
* Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?
– Što se tiče pripreme jela, bavim se samo roštiljem. kao i čvarcima i suhomesnatim proizvodima. Sa kumom Dušanom Jerinićem pripremam kobasice, slaninu, suvo meso, i naravno razne vrste rakija i vino. Ostali kulinarski dometi su prekomplikovani za mene. Ali zato odlično jedem… škembiće, gulaše, sarme…
* Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?
– Ne diskriminišem alkohole. Meni su svi jednaki. Uslov je da su kvalitetni. U odnosu na raspoloženje uživam u svim pićima…
* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?
– Vino je nekako tipizirano kao najromantičnije piće, ali nikad nisam imao problem sa rušenjem stereotipa. Mislim da i čašica dobre rakije može da bude sasvim ugodna pratnja prijatnog druženja.
Prvo, pa – Narodno pozorište
Kubura je 1993. godine odigrao prvu profesionalnu ulogu u beogradskom Narodnom pozorištu, a stalni član Drame Nacionalnog teatra postao gotovo deceniju kasnije – 2000. godine. Pored matičnog, nema pozorišta u kome ovaj talentovani glumac nije igrao. Plodonosan je njegov rad u domaćim TV serijama i filmovima, a Kubura se oprobao, pokazalo se veoma uspešno, i kao voditelj šou programa Srećni telefoni i Familijada, i brojnih drugih muzičkih i zabavnih programa na RTS.
Aleksandar Srećković nam je na TV ekranima i u pozorištu oživeo brojne likove i probudio različite emocije, od osmeha na licu, do grča od muke u želucu
* Koje vino Vas je “oborilo s nogu”?
– Teško je izdvojiti samo jedno ali ako moram reći ću da je to ProjekatX vinarije Budimir. Divno izbalansirano vino, sa punim telom i opojnom aromom.
* Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?
– Šljiva je neosporna kraljica rakije i to je moj najčešći izbor, ali sam, takođe, i ljubitelj jabuke ili dobre muskatne loze (recimo one koju pravimo kum i ja), ali nisam rigidan po pitanju voćke… Na ostrvu Krk sam probao odličnu prepečenicu od smokve.
* Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva koja Vam najbolje “leži” je…?
– Ljubitelj sam, pre svega, lager i ipa piva. Volim dozu gorčine i reskosti…. Citrusna piva mi samo po nekad leže, i to više kao desert. Pšenična piva su za mene, takođe, dobar izbor.
Skakavci a`la Kubura
Neočekivano smo na pitanje koje je najčudnije jelo koje je probao, od šarmantnog Kubure dobili i “recept” za pripremanje skakavaca, koji bezrezervno delimo sa vama:
– Kao srednjoškolac sam jeo skakavce, koje sam čak ja i pripremao. Malo šargarepe, dosta sremuša, masti i soli… I uopšte nisu bili loši. Hrskavi… Bilo je to na izviđačkoj akciji preživljavanja, na planini Goč – otkriva ovaj popularni glumac.
* Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?
– Nažalost na ovo pitanje ne mogu da odgovorim, s obzirom na to da kafu ne pijem. Dva puta sam u životu popio espreso, kod mog druga Nika u Zagrebu, na Ilici i tu sam razumeo zašto ljudi toliko vole to čudno crno piće, ali ne dovoljno da bih ga zavoleo.
* Putovanje po Srbiji koje nikad nećete zaboraviti, i zašto?
– Jedna od pozitivnoh strana ove pandemije, ako pozitina strana uopšte postoji, je što su ljudi u Srbiji počeli malo više da upoznaju svoju sopstvenu zemlju. Ja sam, i poslom i privatno, uvek mnogo putovao po Srbiji i moram priznati da tu ima neverovanih lepota. Na primer, Zaovinsko jezeto na Tari…. Ili kanjon Uvca…. To su prizori prirode koji lepotom oduzimaju dah.
* Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?
– Nisam još stigao do Đavolje varoši i toj poseti, do koje će sigurno, možda već ovog leta doći, se izrazito radujem. Mistika i jedinstvenost tog mesta će me, siguran sam, fascinirati.
Sa kumom Dušanom Jerinićem pripremam kobasice, slaninu, suvo meso, rakije i vino, ostali kulinarski dometi su prekomplikovani za mene, kaže Kubura
* Preporučite našim čitaocima hotel ili omiljeni spa centar u Srbiji u kojem ste ostali bez teksta?
– Iz mog iskustva, hotel/spa Sunce u Sokobanji je za svaku preporuku. Ne samo ponudom i sadržajima, lepotom enterijera i soba, već pre svega gostoprimstvom i profesionalizmom osoblja, ovaj hotel istinski pleni i oduševljava.
odigrao prvu profesionalnu ulogu u beogradskom Narodnom pozorištu
godinu je stalni član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu
* Noćni život Beograda obožavate, ne poznajete, iskusite ga s vremena na vreme? Inspirišu li Vas klaberi da i Vi nekad plešete do jutra i u koje gradske klubove onda odlazite?
– Ja sam kafanski tip. Klubovi, splavovi, to nije moj par rukava… Volim dobru kafansku muziku I živi doživljaj užarene atmosfere veselja i radosti…