Kada u istoj rečenici pominjemo alkohol i zdravlje, pravilo broj jedan je da se uvek misli na umerene količine, a to zavisi od pića o kome se piše. Kada je reč o pivu – trećem najpopularnijem piću na planeti (odmah posle vode i čaja), onda su ustaljene preporuke – ne više od pola litra dnevno.
Uz taj uslov nemojte potcenjivati uticaj piva na naše zdravlje. Brojna istraživanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod. Pospešuje zdravo starenje, a izuzetno je hranljivo, jer sadrži mnogo proteina i vitamina B. Takođe je i odličan antioksidant. Brojne su bolesti na koje ovo piće dobro utiče. Ne više od 0,5 litara piva dnevno (preporuka dnevne doze je, zapravo, za žene 0,3 l, a za muškarce 0,6 l) i generalno Vaš zdravstveni karton može biti znatno bolji.
Istraživanja dokazuju da je pivo prirodan, biološki uravnotežen proizvod, koji pospešuje zdravo starenje i veoma je hranljiv, jer sadrži mnogo proteina i vitamina B
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Navodimo Vam 7 razloga zašto je zdravo piti pivo:
7. Podiže nivo vitamina
Gotovo svi znaju da je pivo bogato vitaminom B, čini se naročito dame, koje vole da ga koriste za lepšu kosu i nokte, upravo zbog ovog vitamina. Posebno je dobro pivo konzumirati zbog vitamina B6, B12 i folne kiseline. Naučno je dokazano da pivopije imaju za 30 odsto veći nivo vitamina B6 u krvi nego oni koji ovo zlatno piće ne konzumiraju.
6. Snižava krvni pritisak
Japanski naučnici kažu da hmelj, jedan od glavnih sastojaka piva, pozitivno utiče na koncentraciju i stres. Kad stres “držimo” pod kontrolom, manje je razloga da nam krvni pritisak “skače”. Ispitivanje na 70.000 žena između 25 i 42 godine je to i dokazalo, jer su one dame koje su pile umerenu količinu piva, imale niži krvni pritisak, odnosno pritisak u granicama normale.
5. Poboljšava vid
Da pivo na neki način može da pomogne i poboljša vid govori i jedna studija u kojoj su učesnici sa umerenom konzumacijom alkohola imali 50 odsto manju učestalost operacije katarakte u periodu od pet do 10 godina, od onih koji ne piju. To što su kod ljubitelja piva ređe prisutne katarakta i makularna degeneracija, može se pripisati antioksidantima u pivu.
Konzumiranjem ne više od pola litra piva dnevno možete znatno popraviti Vaš celokupan zdravstveni karton
4. Štiti od infarkta
Naučna studija sa Harvarda potvrdila je da umerene količine alkohola, uključujući i pivo, pomažu da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju krv koja teče do srca, vrata i mozga i koji izazivaju najčešći tip infarkta. Pivo na nas deluje prijatno, gasi žeđ i opušta, smanjuje strah, napetost i agresiju, pa ne čudi što je dobro za smanjenje faktora rizika od infarkta.
3. Jača mozak
Takođe je naučno dokazano da pivo, odnosno silicijum koji se nalazi u njemu, može pomoći našem mozgu, ojačati ga i zaštititi od spojeva koji mogu dovesti do kognitivnih bolesti. Jedinjenje koje se nalazi u hmelju – ksantohumol, podržava neuronske ćelije koje mogu da pomognu u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja, pa ljudi koji umereno konzumiraju pivo imaju manje šanse da obole od Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i demencije.
2. Sprečava dijabetes
Pomenuli smo da je pivo dobro za poboljšanje vida, koji je usko vezan i za dijabetes, bolest kod koje neretko stradaju oči. Da pivo smanjuje rizik od ove bolesti pokazala je i naučna studija objavljena u Evropskom udruženju za proučavanje dijabetesa. Manji dnevni unos piva u telo može prepoloviti stopu dijabetesa, posebno kod ljudi koji se zdravo hrane. Čaša piva dnevno zaustavlja rast nivoa šećera u krvi do kritične visine i povećava telesni odgovor na insulin.
1. Štiti srce
Da je konzumiranje piva dobro za naše srce i da može smanjiti rizik od srčanih bolesti za trećinu, dokazala je i nauka. Brojna istraživanja rađena na Kembridžu, na neurološkom institutu u Italiji, i drugim univerzitetima, pokazala su da umereno ispijanje ovog pića usporava pad nivoa dobrog holesterola, što je dobro za zdravlje srca. Osobe koje piju pivo sa 5% alkohola na dan, imaju 42 % manji rizik od srčanih bolesti u poređenju sa ljudima koji ga ne piju.
Lekovito crno pivo
Ksantohumol je enzim koji se nalazi u malim, lepljivim zrncima hmelja, a za koji svetski naučnici tvrde da je izuzetno blagotvoran po naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da je jači antioksidans čak i od vitamina E, a dodatno ispituju dejstvo crnog piva na maligne ćelije, jer sadrži više ovog enzima od svetlog. Ksantohumol, prema rečima naučnika, pomaže u eliminaciji kancerogenih materija, zaustavljajući rast tumora u ranoj fazi. I stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje hvale crno pivo i tvrde da smanjuje rizik od tromba, jer snižava loš i povećava dobar holesterol.
Žene i pivo
Pivo ima naročite blagodeti na zdravlje i lepotu žene, pa ga dame konzumiraju kako bi im kosa bila sjajnija i nokti jači, a uvreženo je mišljenje i da pivo dobro utiče na mleko dojilja. Čaša piva posle napornog dana će vas opustiti, otkloniti Vam stres i podići raspoloženje, što su glavni parametri kad je reč o lepoti, ne samo dama.
Pivo je odličan izvor vitamina B, koji je zadužen za blistavu i kožu bez “napetosti”, pomaže u održavanju tonusa mišića i daje energiju celom telu. Iz čaše piva ćete apsorbovati veću količinu vitamina B kompleksa, nego iz hrane.
Ječam, hmelj, slad i pivski kvasac definitivno mogu učiniti da Vaša kosa zablista, a nokti, koji predstavljaju simbol zdravlja, budu jaki i glatki. Za sve to može biti zaslužno pivo, ukoliko ga konzumirate – umereno.
Postoji urbana legenda da komarci izbegavaju osobe koje imaju uravnoteženu količinu B kompleksa u telu, pa je umerena konzumacija piva odličan način da Vas ove “krvopije” zaobiđu
Uparivanje piva sa hranom
Kombinovanje piva sa hranom danas predstavlja važan deo gastronomije, u kojoj se vodi računa o bojama, ukusima, temperaturi konzumiranja, količini alkohola, aromi, pa i prilikama u kojima se određena piva piju.
Pivo se lako i lepo “voli” sa gotovo svim vrstama jela – od predjela i malih, laganih zalogaja, preko ribe, različitih sireva, pa do čokoladnog deserta, ali i onih koji imaju gorku notu. Odlično se slaže sa kiselim povrćem – kupus, krastavčići i paprika, kao i sa pečenim mesom, jelima sa grila, ljućim meksičkim zalogajima i svim jelima sa aromom dima.
Sa tamnim pivom odlično se slažu čokoladne poslastice, možda čak pre one gorčije, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.
Sa tamnim pivom jačeg ukusa najviše će Vam prijati plodovi mora, školjke i rakovi, kao i konzervirana i dimljena riba.
Sa lager pivom najbolje će “leći” riba i piletina, jer ova vrsta piva pojačavaju ukus ove lagane proteinske hrane i daje osećaj svežine.
Ipak, možete malo dati i mašti na volju i napraviti neku samo Vašu kombinaciju, jer ne treba zaboraviti da suprotnost ukusa može doneti posebnu gastronomsku čaroliju.
Pivo se u početku koristilo kao hrana, a konzumiralo se čak i kao aperitiv jer “priprema“ probavni sistem podsticanjem lučenja enzima za hranu koja se jede
Sirup od piva – Hit lek protiv kašlja
Ništa lakše od pravljenja ovog superhita – sirupa od piva, koji mogu da koriste čak i deca. Kažu da ovaj lek protiv upornog i napornog kašlja, kod prehlade i naročito kod pušača, nekad može da pomogne za samo jedan dan. Potrebno je 150 g šećera i 0,5 litara piva. I to je sve. Šećer karamelizujte na tihoj vatri, prelijte ga pivom i uz mešanje, kuvajte lagano dok ne postane gušći. Ostavite ga da se tiho krčka još 15-20 minuta, dok ne dobije teksturu meda. Vrućeg ga sipajte u staklenu teglu, a kad se ohladi, konzumirajte po supenu kašiku dnevno, deca kašičicu na dan. U kombinaciji sa sušenim listovima nane, ovaj sirup je idealan za suv kašalj.
Kao i sa svakim alkoholom, ali posebno sa pivom, budite veoma oprezni u konzumaciji. Koliko god neverovatno zvučalo, pivo je uzrok zavisnosti u 70% svih zavisnika od alkohola, i 60% svih zavisnika uopšte.