Još od 6.000 p.n.e. datiraju pisani tragovi o spravljanju piva. O tome svedoče očuvane glinene tablice iz tog perioda, sa zapisom vezanim za ovo danas tako popularno piće. Pivo su proizvodili Kelti, Germani, Sloveni, Skiti. Pravilo se od ječma, pšenice, zobi i heljde. Tada su mnogi stari narodi u tu smesu dodavali mirođiju i med.
Hmelj – današnji glavni sastojak piva je u čitavom svetu počeo da se dodaje u 13. veku, a najveća pivopijska mesta u Starom veku bila su u Egiptu, Jermeniji i Mesopotamiji. Od njih će pivo kasnije preuzeti Grci i Rimljani.
Kažu istorijski spisi da su stari Vavilonci proizvodili pivo u kući još 7.000 p.n.e. Razlikovali su 16 sorti piva, a za vrenje su koristili ječmeni šećer i pšenicu. Mesopotamci nisu cedili pivo, pa je zrnevlje ječma plivalo u tečnosti (služilo se sa posebnim slamčicama za piće).
U Staroj Grčkoj, koja je preuzimajući civilizaciju od Egipćana naučila i veštinu proizvodnje ovog slada, pivo je bilo najomiljenije piće. U Severnoj Evropi igralo je veoma značajnu ulogu u svakodnevnom životu. Tako je na ovim prostorima i danas.
I pored veoma duge tradicije, pivo je jedno od najkomplikovanijih i najtežih proizvoda za spravljanje.
U osnovi, sva piva imaju isti sastav, ali kombinacija i vreme dodavanja određenih sastojaka, temeperatura i još mnogo toga određuje kakvog ukusa, boje i konzistencije će biti krajnji proizvod.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Osnovne faze proizvodnje piva
Proizvodnja sladovine
odnosno vodenog ekstrakta slada i nesladovanih žitarica koji se dobija u posebnom postupku – takozvanoj “varionici”
Glavno i naknadno vrenje
pri čemu je za glavno vrenje potrebna temperatura od 10 – 14 °C, i traje od 5 do 7 dana. Zatim se takozvano “mlado pivo” prebacuje u tankove za odležavanje. Naknadno vrenje traje između 15 i 30 dana, i to je faza lagane fermentacije zaostalih količina šećera, bistrenja piva, vezivanje ugljen-dioksida koje pivu daje karakterističan ukus i miris piva
Filtracija i punjenje
je poslednja faza u procesu proizvodnje piva, koje kao gotov konzumni proizvod mora biti kristalno bistro i biološki stabilno. Zbog toga se pivo filtrira i stabiliše pasterizacijom, a potom se puni u željenu ambalažu
Savremena proizvodnja piva podrazumava osvežavanje ukusa i dalju modernizaciju u proizvodnji, kao i težnju za inovacijama i što različitijom aromom ovog pića, kako bi zadovoljila sve pivske sladokusce. A još više one koji to nisu.
Pivo je veoma cenjeno piće. Prijatnog je ukusa, osvežavajućeg dejstva (ništa slađe nego leti čaša “ladnog” posle ručka), a hranljiva vrednost mu je visoka. Litar ovog populanog pića sadrži 700 kalorija.
Zanimljivosti:
Pamet
Osobe koje vole pivo su sklone komforu, neretko egoizmu, često vole da „sole pamet“, ali umereno konzumiranje (litar u toku dana) čini ljude pametnijima
Žene
Pivo žene opušta brže nego muškarce. Razlog tome, kažu, leži u hormonima
Konoplja
U Londonu je odobren uvoz piva iz Nemačke, među čijim sastojcima je i legalizovana vrsta indijske konoplje
Mršavljenje
I mada je visokokalorično piće (litar piva sadržii 700 kalorija), pivo se koristi za mršavljenje, jer pospešuje odvajanje masti i vode iz tela
Benefiti
Normalizuje krvni pritisak, povećava pokretljivost, odlično je sredstvo u borbi protiv celulita, kiselina i zatvora, ali…
Zavisnost
Pivo je uzrok zavisnosti u 70% svih zavisnika o alkoholu i u 60 % svih zavisnika uopšte
BIP
BIP (Beogradska Industrija Piva) je prva pivara u Srbiji koja je uvela limenke za pivo. Bilo je to 1972. godine