Ime joj samo kaže – slatka je kao med! Medovača. A kad smo već kod imena ove rakije, mešaju se nazivi medovača, medovina i medica.
Pa pre nego što u kafani naručite rakiju od meda, možda nije loše da znate u čemu je razlika između ovih naziva, da se ne bi dogodilo da za Vaš sto umesto rakije stigne – vino od meda.
Medovača (medena rakija, liker od meda) je rakija dobijena redestilacijom fermentisanog meda. Pre redestilacije vrši se destilacija rastvora meda i vode koji je fermentirao 72 dana. Nakon toga se dodaje birana vrsta meda i propolisa.
Medovina je vino od meda, koje je još među Starim Slovenima smatrano bogovskim pićem. Ovaj medni nektar se pio još u antičkoj Grčkoj i u srednjevekovnoj Srbiji, ali danas se retko i pravi i pije.
Medica je u osnovi voćna rakija s dodatkom prirodnog meda. Često se u nju dodaje i propolis, matični mleč i neki drugi prirodni sastojci, pa može da se kaže da medice često imaju i određena lekovita dejstva.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Medovača – prava domaća
Medovaču neki definišu kao rakiju iz kategorije likera, koja se kroz istoriju visoko cenila zbog svog lekovitog dejstva. Medovača daje radost, kažu “bez ošamućivanja”. Posle njene (umerene) upotrebe nema mamurluka i mučnine, glavobolje i slabosti. Naprotiv, medovača ispijena sa merom daje zdravlje i snagu. Od vrste meda koji se upotrebljava zavise ukus, boja i gustina, a od količine destilovane vode prilikom pripreme ovog likera zavisi jačina. Manje vode – jača rakija…
Zato, prilikom pripreme medovače, koristite domaću šljivovicu, domaći med, a ako se ovom napitku doda propolis, biće još slađe i lekovitije.
Kako prepoznati pravu medovaču
Prava medovača je veoma prijatnog ukusa, uprkos njenoj velikoj jačini koja se oseća u stomaku. Šta je prava medovača, objašnjava diplomirani tehnolog, Nevena Novićević, iz destilerije “Novićević”:
– Medovača je destilat prirodnog meda i u sebi nema metil alkohola, jer prilikom vrenja med se razblažuje samo vodom. Za pravljenje te rakije je potrebno tehnološko znanje. Ljudi često nazivaju medovačom voćne rakije kojima je samo dodat med. To nije medovača, već mednica ili liker. Za medovaču osnovna sirovina je med – kaže dama koja je diplomirala na flaši medovače, pravljenoj od meda iz košnica njenog oca.
Uticaj likera na zdravlje
Medovača je rakija koja leči. U umerenim količinama može blagotvorno delovati na naše zdravlje. Povoljno deluje, pre svega, na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa i pobojšava apetit i varenje, pa je idealan aperitiv. Medovača je prepoznata i kao rakija koja podiže imunitet i popravlja krvnu sliku.
Poput bilo kog drugog alkoholnog pića koje ima lekoviti učinak na naš organizam, i medovaču je potrebno apsolutno umereno konzumirati. Medovača se smatra jednom od najopasnijih rakija, jer je slatka, pitka, nežno klizi niz grlo, pa kad jednom počnete, možda ćete se teško zaustaviti.
Ovo slatkasto, ali jako piće, najbolje je piti pre obroka. Odličan je aperitiv, i predstavlja mnogo dobru podlogu za hranu koja će uslediti.
Sa kojom rakijom praviti medovaču?
Da biste napravili dobru medovaču po najjednostavnijem receptu, potrebno Vam je litar dobre domaće šljivovice, 400 ml destilovane vode i 300 g domaćeg meda (ne kupujte med od nepoznatog proizvođača, jer je pun šećera, što za pravljenje medovače nije dobro). Priprema se tako što se med rastopi u rakiji, a zatim doda destilovana voda.
Posle toga, dobijeni rastvor se mesec do dva čuva na tamnom mestu, uz povremeno mućkanje, kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili. Medeni napitak je zatim potrebno procediti kroz filter, a koliko će Vaša rakija biti jaka zavisi od toga koliko destilovane vode sipate: manje vode – jača rakija, i obrnuto. Ukoliko medovači dodate i malo propolisa, biće još lekovitija. Takođe, boja zavisi od vrste meda koji u nju stavljate. Tamniji med daće tamniju boju, dok svetlije vrste poput bagrema daju medovači svetliju boju. Dobijeni napitak je najbolje čuvati u staklenoj boci, odakle ćete je i servirati. Obavezno je konzumirajte rashlađenu.
Ukoliko koristite druge voćne rakije – od grožđa, jabuke, dunje, kajsije, viljamovke.., dobićete medicu. A da stvar bude još komplikovanija, pored medovače, medovine i medice, postoji i meduška. Takođe je izuzetno popularno piće, koje često predstavlja zamenu za medovaču. Međutim, ovde je reč o voćnoj rakiji koja se zaslađuje mednim rastvorom.
Prodaja i proizvodnja medovače
U domaćim uslovima pripreme, medovača jeste slatkasti liker koji se dobija kada 300 g domaćeg meda rastvorite u litar domaće šljivovice. Međutim, Nevena Novićević, iz destilerije “Novićević”, kaže da je česta zabluda da je ovo piće slatko:
– Medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za jedan litar je potreban kilogram i po meda vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama. Česta je zabluda je, međutim, da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa – objašnjava Nevena.
Njenu medovaču možete probati na raznim manifestacijama širom Srbije posvećenim rakiji, na beogradskoj pijaci Banjica, u vinotekama i restoranima širom Beograda, Novog Sada i Požarevca. A možete je pazariti i online. Cena polulitarske flaše, bez troškova slanja, iznosi 1.000 dinara.
Medovaču ćete kod različitih proizvođača naći po različitim cenama, pa ćete tako za flašu od 0,7l izdvojiti 1.250 dinara, Mednu rakiju iz ”Pčelinjaka Stanković” u litarskoj flaši možete kupiti za 1.400 dinara, dok pakovanje od 0,5l staje 750 dinara. Za online kupovinu od firme “Taste Brandy – Slivovitz” potrebno je izdvojiti malo više novca, jer se cena medovače kod njih kreće do 24,19 eura, za buteljku od 0,7l. Toplo Vam preporučujemo i “Staru sokolovu” medovaču. Cene su različite, pakovanja svuda lepa, a Vi ćete sigurno pronaći onu koja sasvim odgovara Vašim nepcima i novčaniku.
Medovina – Vino od meda
Medovina je vino od meda. Smatra se da je medovina jedno od najstariji pića koje je čovek otkrio, starije i od vina i od piva. Med koji je čovek rano pronašao, bio je lako dostupan u prirodi, pa je osim za hranu bio osnovna sirovina i za piće.
Medovina nije veštačko piće, već prirodni proizvod, jer se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda. Kvalitet ovog pića zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti.
Medovina se u stara vremena davala vojnicima da zaliju rane, verujući da će brže da zacele. A verovalo se i da su navodno, tokom prvog meseca braka mladenci pili medovinu, odakle verovatno i potiče termin – medeni mesec.
Istorijat medovine
Prvo zvanično pominjanje medovine je oko 1700 – 1100 g.p.n.e. Medovina je bila najpopularnije piće tokom zlatnog doba antičke Grčke. Još je Aristotel pisao o njoj, dok je Plinije Stariji jasno razlikovao vino zaslađeno medom – medeno vino, od medovine. Na severu Evrope, medovina je bila glavno piće nemačkih plemena. Ovo drevno piće bilo je omiljeno i u srednjovekovnoj Srbiji.
Medovina je bila više od pića, smatrana je eliksirom za dug život, a verovalo se i u njene magične moći lekovitosti i revitalizacije. U to doba ljudi su mislili da će pijući medovinu, postati besmrtni. Muškarci su je ispijali jer su verovali da poboljšava muževnost i plodnost. To ne čudi, ako se danas zna da je medovina bogata B vitaminom i amino-kiselinama, koje podstiču izgradnju proteina, koji pak deluju na izdržljivost.
Kako se pravi medovina
Za pravljenje medovine potrebni su Vam med, voda i vinski kvasac. U izboru meda i izboru sporednih sastojaka koji se dodaju u toku proizvodnje, leži i različitost kvaliteta ovog pića. Proces pravljenja medovine sličan je proizvodnji drugih vina.
Med je, kao osnovna sirovina, najvažniji u proizvodnji medovine, jer, kao što od grožđa zavisi kakvo će vino biti, tako od vrste i kvaliteta meda zavisi i kvalitet medovine. S obzirom na to da med u svom sastavu nema nikakve kvasce, oni se moraju dodati, da bi se podstakla fermentacija, dok se voda stavlja da bi se med razblažio. Tokom proizvodnje treba dodati destilovanu vodu, ali može se slobodno koristiti i prokuvana vodu. Dovoljno je samo da se iz vode ukloni hlor, jer u toku fermentacije stvara hlorifehole koji imaju plastičan ukus.
Za dobru medovinu najbolje je koristiti livadski med, kako zbog sastava tako i zbog karakteristične tamnije boje, da bi i dobijena medovina bila “luksuzno tamna”.
Prodaja medovine
Koliko se u dalekoj istoriji koristila i još pre “klasičnog” vina bila “piće bogova”, toliko se danas medovina slabo i proizvodi i konzumira. Možda je vreme da joj se vratimo i naučimo da uživamo u ovom predivnom – vinu od meda.
Pa vinari – mislite o tome!