IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
SLOBODAN STEFANOVIĆ, GLUMAC I GASTROMAESTRO
Srbija
Srbija
je zemlja sjajnih turističkih potencijala
Kažu da je noćni provod u Beogradu sjajan,
i verujem u to, al meni je dobro i preko dana
i verujem u to, al meni je dobro i preko dana
Kažu da je noćni provod u Beogradu sjajan, i verujem u to, al meni je dobro i preko dana
Prvak Pozorišta na Terazijama, neumorni putnik, TV voditelj, Gastro-glumac, a najviše od svega iskreni hedonista – Slobodan Stefanović, koristi svaku priliku da obiđe Srbiju. Ne može da zamisli dan bez vežbanja, pravi je “ambasador” zdrave (is)hrane, ali ume da “popusti” i pred nekim gastro specijalitetom srpske i vojvođanske kuhinje. Na društvenim mrežama možete ga videti čas u Turskoj, čas na Uvcu, čas u nekoj “nedođiji” za koju niko nije čuo, a onda u Londonu ili Barseloni. Njegovi recepti za razne smutije, kolače i druge slatke i slane poslastice su da ih pojedete sa fotografije, a mi smo mu postavili nekoliko PREMIUM pitanja, na koja naš poznati glumac ima zanmljive odgovore.
*Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?
– Beograd ima jako dobru ponudu restorana sa odličnim šefovima kuhinja, od kojih su neki zaslužni i za Mišlenove zvezdice širom sveta.
“
Praktikuje vikend “road trip” putovanja po celoj Srbiji, uvek bira belo vino, leti može i zanatsko pivo sa ukusima, a ako baš mora rakijica, neka to bude dunja, kaže poznati gastro-glumac
”
Volim svakojaku hranu, ali nemam omiljeni restoran, jer volim da probam uvek nešto različito. Neki od restorana koje volim su: Buena Vida meksički restoran – jer imaju odličnu “all you can eat” ponudu za brunch i ručak, te možete probati super klopu za relativno male pare. Lorenzo & Kakalamba ima zanimljiv enterijer i prilično dobru uslugu. New Balcan Cuisine Vanje Puškara nudi sjajno gastronomsko iskustvo u fine dining-u. Langouste ima odličnog glavnog šefa, Gijoma Iskandara koji pravi spektakl od jela. Za burgere idem samo u Submarine burger ili Kod Brke u Novom Sadu, a za brzu, svakodnevnu i zdraviju klopu tu je Burrito Madre i burito u činiji. Ako ste za nešto slatko a zdravije, tu je poslastičarnica Šuma sa kolačima bez šećera. Tu morate probati kolač sa makom. Nepravedno sam izostavio barem deset restorana, ali šefovi će mi oprostiti.
*Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?
– Srbija ima savršenu gastronomiju, koja ume da bude prilično teška jer jedemo obilno i kalorično. Naravno da su mi omiljena domaća jela i sve ono što miriše na dom. Gibanica, sarma, meso sa roštilja, đuveč, kajmak, ajvar, mućkalica, Karađorđeva… Pa onda šljivovica, domaća kafa, vanilice, burek, kačamak… O ovome se ne diskutuje, ovo se degustira i u ovome se uživa.
*Najčudnije jelo koje ste probali?
– Mnoga čudna jela sam probao, od krokodila, nojeva, ribe slona, žaba, zmija, raznih buba i larvi do škorpiona, ali najčudnije i najružnije jelo je bila kornjača u sosu od pečuraka na bambusu. Ne bih ponovio to iskustvo.
*Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?
– Sledeća destinacija je verovatno neka planinska koliba sa kaminom, na nekoj planini sa utabanim pešačkim stazama. Fali mi onaj osećaj kad zdravo promrznete, pa dođete u toplu kolibu dok miriše založeno drvo, a na smederevcu se krčka neki domaći specijalitet.
*Preporučite našim čitaocima hotel ili omiljeni spa centar u Srbiji u kojem ste ostali bez teksta?
– U Srbiji još nisam, nažalost, otkrio spa centar koji me je ostavio bez daha. Izdvojio bih spa zonu hotela Grand na Kopaoniku. Što se tiče te vrste zadovoljstva, Slovenija je ubedljivo najbolja u regionu.
*Noćni život Beograda obožavate, ne poznajete, iskusite ga s vremena na vreme? Inspirišu li Vas klaberi da i Vi nekad plešete do jutra i u koje gradske klubove onda odlazite?
– Pored ozbiljne količine posla koji obavljam, nemam vremena za takvu vrstu provoda. Nikada nisam bio noćni tip, niti “party manijak”. Kažu da je noćni provod u Beogradu sjajan, i verujem u to. Meni je dobro i preko dana 🙂
*Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?
– Belo vino u svakoj prilici, pivo samo leti, rakija veoma retko.
*Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?
– Romantične večeri postaju još romantičnije uz bocu ili dve dobrog vina 🙂
*Koje vino Vas je “oborilo s nogu”?
– Iako nije belo, Chichateau Fabula Lagum je domaće vino, kupaža od Cabernet Franc, Merlot i Cabernet Sauvignon sorti. Vino sa karakterom koje ima ukus čokolade. Takođe – nezaobilazni Bermet vinarije Kiš. I njihov Grašac kao letnje pitko vino.
*Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?
– Može dunja! 🙂
*Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva koja Vam najbolje “leži” je…?
– Volim zanatska piva sa raznim ukusima, pa se onda dobro iznenadim. Uglavnom pijem tamna točena.
*Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?
– Prvo što uradim jeste da napravim sebi jednu Nespresso kafu ujutru, I onda tako jos barem tri puta u toku dana. Sve njihove kafe baš volim, a sada imaju i limitiranu seriju Amaretti flavour sa ukusom badema. To se zove savršena kafa!
*Putovanje po Srbiji koje nikad nećete zaboraviti, i zašto?
– Mnogo putujem po Srbiji, i na tu temu mi treba još jedan intervju 🙂 Ono što praktikujem su vikend “road trip” putovanja po celoj Srbiji. Obilazak manastira, planinarenje, obilazak ergela I jahanje konja, paraglajding I ostale sportske aktivnosti, obilazak tvrđava I zamkova, nacionalnih parkova..Srbija je zemlja velikog turističkog potencijala koju njeni stanovnici tek treba da otkriju.